Povratak

Clea Helena (Puž ubica)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta možete da mi kažete o pužu Clea helena? Pozdrav i hvala, Aleks
O: Clea helena, Helena puž ili još poznat i kao puž ubica je miroljubiva vrsta poreklom iz Indonezije. 

Uglavnom su svaštojedi i osnovna hrana su im drugi manji puževi, ali ukoliko pojedu svu svoju lovinu ili ne mogu da je pronađu u svom staništu, krenuće da se hrane ostacima hrane, trulim listovima biljaka i dr. Obično se hrani tako da svaka 3-4 dana pojede 1-2 puža, što zavisi od veličine populacije helena puža koju imate.

Sa malim odstupanjima uobičajeno je da na 60l akvarijuma idu 4 do 6 puževa. Ljudi ih najčešće kupuju kada im se pojavi problem sa puževima koji su uneseni spolja sa novonabavljenim biljkama ili ribicama iz pet prodavnica. Za razliku od ribice Botie koja se takođe hrani puževima, Helena puž nije zahtevna za uzgoj i održavanje. Uslovi koji su potrebni da bi opstali su neutralna do blago bazna voda ( kiselu vodu pH< 7, vrlo loše podnosi), a optimalna temperatura vode iznosi 20-23 °C (neki izvori navode i do 27°C). 

Takođe ne zahtevaju dodavanje soli u vodu jer su posebno slatkovodni puževi koji u prirodi mogu da žive i u malim jezercima i lokvama gde uslovi vode nisu baš idealni.

Oni nisu kao ostali puževi hermafroditi pa prema tome neće se razmnožavati ubrzano. Helena puž se najčešće kombinuje sa tropskim ribica u tropskim slatkovodnim akvarijimima, gde ga često možete videti zakopanog u podlogu gde mirno čeka da naiđe njegova hrana.