Povratak

Crvene fleke na ribici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imao sam čistača (plecostomus) koji je odjednom dobio crvene mrlje po telu koje su izgledale kao unutrašnje krvarenje. Počelo je u blizini repnog peraja, a zatim se proširilo do bočnih peraja. Više nije mogao normalno da se održava i bio je obrnut naopako. U međuvremenu sam primetio da se grejac pokvario i da je voda bila hladnija nego inače. Interesuje me šta je to moglo da bude, kako je moglo da se preventira ili leči? Dejan
O: Kako niste naveli informacije o uslovima u kojima ribice žive, posedujete li filter, koliko dugo ih imate i na koji način menjate vodu, pre svega ću Vam objasniti osnovne stvari kod držanja ribica. Sama veličina akvarijuma mora biti takva da minimalno treba biti 10 litara vode na jednu ribicu. Zatim, ukoliko imate filter vodu možete menjati svaka 2-3 nedelje otprilike 1/3 vode. Međutim ukoliko nemate filter, onda svakih 7-10 dana 1/3 vode. Kod svake promene vode se stavljaju sredstva za pripremu vode.

Ono što pretpostavljam da se događa kod Vaše ribice je da je došlo do bakterijske infekcije, odnosno bakterijskog truljenja kože. Bakterijska infekcija je bolest koja pogađa toplovodne i hladnovodne ribice i direktno je povezana sa lošim kvalitetom akvarijumske vode. U uslovima pojačanog stresa zaštitna sluz ribica se manje izlučuje, najviše na perifernim delovima ribice kao što su peraje, pa dolazi do lakšeg oštećenja spoljašnje površine tela, isto tako i otpadanja ljuskica.

Crvene mrlje koje navodite mogu predstavljati oštećenja tkiva u vidu rana ili hematoma. Nastanku stresa pogoduje prenatrpanost akvarijuma, loš kvalitet vode, velike temperaturne razlike itd.

Takođe, kako ste primetili da vam se grejač pokvario i ovo znatno utiče na promenu sredine u kojoj ribica živi, pa je moguće da posledično dovede do izvesnih problema sa zdravljem ribica.

Savetujem svakako da tretirate akvarijum nekim baktericidom (Sera, JBL, Easy Life) i uz to svakako podignuti imunitet nekom vitaminskom terapijom, poput preparatima Dajana ili Sera FishVitamin.

Nemogućnost održavanja na vodi već ukazuje na probleme sa plivajućim mehurom kod ribica. O problemu sa ribljim mehurom kod ribica pisali smo u tekstovima Upala ribljeg mehura i Ribica pluta po površini/Bolest plivajućeg mehura.