Povratak

Ribica pluta po površini/Bolest plivajućeg mehura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Juče sam na poklon dobila 2 zlatne ribice u kugli od 5l. Danas sam primetila da jedna ribica stalno izlazi na površinu vode. Pročitala sam da je to nedostatak kiseonika. Koliko dugo ribice mogu da izdrže dok ne nabavim nešto za dodatni kiseonik, i da li može pomoći ako im promenim vodu? Rečeno mi je da im sipam Prolon vodu, što sam i učinila. Molim vas da mi pomognete jer sam nova i ne znam šta bih uradila. Unapred hvala. Pozdrav, Nađa

O: Plivanje po površini najčešće je posledica neadekvatne aeracije akvarijuma ili bolesti plivajućeg mehura. Proverite aeraciju vode u akvarijumu, jer ako je nedovoljno kiseonika u vodi, ribica pokušava da s površine "uhvatiti" kiseonik. Infekcije unutar organizma, koje su najčešće bakterijske etiologije, širenjem mogu zahvatiti plivajući mehur ili se primarno mogu uočiti na samom plivajućem mehuru, odnosno njegovim zidovima.

Takve infekcije najčešće dovode do upalnih promena na zidu pa čak i do njegove rupture.

Plivajući mehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega, duž čitave leđne strane stomačne šupljine. Zid plivajućeg mehura građena je od mnogobrojnih krvnih nerava. Plivajući mehur ispunjen je gasom koji sadrži obično 83% azota, 2% ugljen dioksida i 15% kiseonika. Kod nekih dubinskih riba može se količina kiseonika povećati i do 87%.

Fiziološka uloga plivajućeg mehura je održavanje ravnoteže i stvaranje gasova unutar njega. Kao hidrostatski organ bitan je jer predstavlja specifičnu težinu ribe, gotovo jednaku specifičnoj težini vode, pa će smanjenjem plivajućeg mehura ribica tonuti na dno, a širenjem se podizati u gornje slojeve.

U ovom slučaju bi bilo dobro promeniti 15-20% vode i da u akvarijum dodate lekovite preparate širokog spektra delovanja (Sera Omnipur preparat). Morate biti obazrivi kada menjate vodu i čistite akvarijum kako ne biste poremetili pozitivnu mikrofloru. Neophodno je da podignete temperaturu vode u akvarijumu na 26-28 stepeni. Takođe možete staviti malo krupnije morske soli u akvarijum. Doza je 1 ravna kafena kašičica na 7-8 litara vode.

Nažalost ne postoji nikakav lek koji bi rešio probleme u vezi sa plivajućim mehurom. Za rešavanje rupture plivajućeg mehura, koja je često posledica patoloških procesa na samom zidu, jedino bi došao u obzir hiruški zahvat, kojeg je gotovo nemoguće izvesti.

Filtracija je vrlo bitna u akvarijumu jer u tom slučaju neće biti potrebno prečesto menjati vodu. Svaka promena vode dovodi do celokupne promene medija u kojem borave i "pozitivne" bakterije, što dovodi do stresa, a time i ribica postaje podložnija infekcijama. Osvetljenje bi trebalo da omogućite ribici 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konsultacije s akvaristima kako biste odabrali što adekvatnije. Hemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, proveravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet centru.

Preventivne mere su najbolje rešenje da se ova bolest ne pojavi.


Oslabljen imunološki status možete ojačati vitaminskim preparatima.

Za sve dodatne informacije s poverenjem se možete obratiti iskusnim akvaristima Pet centra.

Više o upali ribljeg (plivajućeg) mehura možete pročitati u odgovoru Upala ribljeg mehura.

O uslovima držanja zlatnih ribica detaljno smo pisali u sledećim odgovorima Odabir opreme, dekora i akvarijuma za zlatnu ribicu, Zlatna ribica (carassius auratus) i Karakteristike i negativne posledice života u kugli zlatne ribice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs