ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam akvarijum od 80l, a novi sam u ovom, čitao sam po različitim forumima o podlozi za akavarijum i svi imaju različito mišljenje, pa me zanima da li je dobar sitni pesak da se ubaci? Ne želim neke zahtevne bilje da držim, a od ribica gupi i moli, pa me zanima šta bih mogao ubacim. Hvala, Ibrahim

О: Kako su akvarijumske biljke vrlo zahtevna i osetljiva živa bića, vrlo je važna primerena podloga za njihov pravilan rast i razvoj.


Kvarcni pesak se najčešće i koristi kao podloga u akvarijumima i za sadnju manje zahtevnog bilja dovoljno je da se koristi ovaj pesak u kombinaciji sa tableticama Kuglen 7 balls ili tečnim hranjivima poput Easy Carbo i Pro Fito sa makro i mikro elemantima.

Ako niste u mogućnosti nabaviti prirodni treset, svakako biste trebali da koristite podlogu za akvarijum u visini od 2 cm. Za tu namenu najbolje je koristiti Jbl kuglen, Mandao i Sera Flora za akvarijume.

Nakon što stavite podlogu, sledi stavljanje akvarijumskog šljunka granulacije 1-3 ili 3-6 mm. Šljunak se stavlja u visini od 2 centimetra u prednjim delovima akvarijuma, a u zadnjem delu stavlja se u visini od 4-6 centimetara.


Kako bi mogla da Vam preporučim biljke koje možete zasaditi u Vašem akvarijumu, potrebno je da znam tip i jačinu svetla koje posedujete. Ovo možete uraditi prilikom posete neke naše prodavnice, gde ćete uz savete naših iskusnih akvarista pronaći idealno bilje za Vaš akvarijum.

Za sada jedino što možemo da Vam savetujemo jeste da izbegavate paprati, mahovine i ostale biljke mekane strukture jer ste naveli da biste držali vrstu ribe Moli, kojoj je dijeta u velikoj meri bazirana na biljnoj hrani.