Povratak

Otežano gutanje hrane kod diskusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam novi problem sa diskusima. Jedan od njih se jako čudno ponaša. Trza glavu i kao da ima nešto zaglavljeni u ustima i pokušava stalno da ga izbaci. Kako uzme hranu pljune je. Lečio sam ih sa JBL Gyrodol plus koji ima praziquantel. Ne znam šta bi moglo da bude problem. Neki parazit koji je otporan na praziquantel ili nešto drugo.? Miloš

O: Kod diskusa načinu uzimanja hrane se razlikuje od uobičajenog za ove životinje, pa se kod ovih riba umesto zuba u ustima/grlu nalaze posebno zadebljale ploče kojima mrve hranu. Kada ove ribe jedu, hranu uzimaju u usta, samelju je i ispljunu, onda je ponovo pokupe za dodatno mrvljenje pre nego što je progutaju. Tokom ovog procesa veća količina sitnih komada hrane pada na dno akvarijuma. Discusi će izbacivati mlazeve vode iz usta na te komadiće koji leže na dnu i jesti ih dok plutaju u vodi. Ovakav način ishrane govori da su discusi loši predatori i da im se ishrana primarno zasniva na glistama, sitnim beskičmenjacima, račićima, insektima i njihovim larvama.

Određene patološke promene na ustima, sa nemogućnosu uzimanja hrane kod riba, se mogu javiti kao posledica primarnog oštećenja usta kod riba, sekundarnog naseljavanja bakterija i gljivica ili kao posledica neke sistemske bolest.

Karakteristične promene se javljaju u ustima kod bolesti poput Columnaris koji se javlja kod ribica, i u tom slučaju treba primeniti ozbiljnu terapiju. U prvom i drugom slučaju bolesne ribe su neraspoložene, ne zainteresovane za hranu, povučene u jedan deo akvarijuma, obično jedan ćošak, mogu se javiti promene na usnama, škrgama, po telu ribe, perajima itd.


Uvek su primarni preduslovi za pojavu bilo koje bolesti kod ribica su loši uslovi sredine, pa je neophodno da obezbedite ribama odgovarajuću vrstu i količinu hrane, temperaturu vode dovoljno vodenog prostora, redovno menjanje vode i drugo. Na taj način ćete smanjiti stres ribica na najmanju moguću meru i najmanju mogućnost pojave bolesti.


Akvarijum možete tretirati preparatima širokog spektra dejstva poput Omnipura, tretman protiv širokog spektra bolesti ribica od Sere, kao i Fishtamin preparat za ribice sa multivitaminima od istog proizvođača, koji će ostažiti imunitet ribice.


Uvek možete doći u Pet centar i posavetovati se sa našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs