Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Do sada ste mi nekoliko puta pomogli savetima pa se nadam da ćete i sada. Veoma dugo imam akvarijum a sada mi se prvi put dešava, u nazad desetak dana, da ribice grickaju travu tako da je skoro nema. Šta da radim? Sa poštovanjem, Gordana


O: Žive biljke omogućavaju prirodno okruženje za ribe. Za razliku od plastičnih imitacija, žive biljke rastu i dišu. U toku dnevnih časova uzimaju ugljendioksid i ispuštaju kiseonik, što utiče na opšte zdravlje okruženja u akvarijumu.


Imajte na umu da se u toku noći ovaj proces obrće. U prenatripanim akvarijumima sa živim biljkama, ugljendioksid može znatno da poraste, dok nivo kiseonika opada. Žive biljke gaje bakterije koje doprinose da se otpaci brže eliminišu. Dobro održavan akvarijum sa biljkama će zahtevati vrlo malo hemijske filtracije.

Međutim, postoji i druga strana medalje. Ukoliko biljke uvenu, a ti ostaci se ne uklone brzo, mogu da proizvedu otpadke koji su opasni za ribe.

Ribice živorotke, algari i japanke rado grickaju biljke i uz njih u akvarijumu teško da će opstati bujna vegetacija.  Grckanje biljaka teško možete u potpunosti sprečiti, ali možete držati pod kontrolom. Savetujem Vam da pokušate sa hranom Spirulina od Dajana . Ova hrana je odlično izbalansirana, i sadrže sastojke i biljnog porekla, pa će u tom slučaju ribice manje jesti bilje.


Ako imate čitača Plechostomus često dešava da je upravo taj čistač jedan od "glavnih degustatora" bilja u akvarijumu. U tom slučaju, možete pokušati sa hranom za čistaće, koja je obogaćena biljnim sastojcima, kako bi čistač što manje jeo biljake.