Povratak

Ribice pogodne za život u kugli i negativne posledice života u njoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v2

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li je prikladno da ribica živi u kugli i koje su to vrste ribica koje mogu da žive u kugli? Pozdrav, Jelena

O: Držanje ribica u staklenim kuglama datira još iz stare Kine. Kugla sa ribicama veoma lepo i dekorativno izgleda, ali postavlja se pitanje da li je to i najbolji izbor za držanje ribica. Obično se kugla za držanje ribica preporučuje početnicima, jer nema nikakve dodatne opreme i prilično ju je lako održavati.
 
Naime, u kuglu ne može da se stavi ni grejač, ni filter za vodu, ni pumpa, što ograničava izbor ribica koje se u tim uslovima mogu držati.Ribice koje mogu da žive u takvim uslovima, a to su zlatna ribica i sijamski borac, daleko duže i kvalitetnije žive ako im se obezbedi veći akvarijum sa pratećom opremom.

Zbog svoje male zapremine od 2 do 5 litara kugla je ograničena na jednu, eventualno dve manje ribice. Svakoj ribici je idealno obezbediti 1,5 do 2l vode, a zlatnoj ribici čak 5l vode.

Voda u kugli treba da bude odstajala, odnosno nehlorisana. Svakih 4-5 dana treba menjati 30% vode, nikako ceo sadržaj. Znači treba odvaditi trećinu vode u kugli, i nadomestiti istu količinu sa novom čistom, odstajalom vodom. Takođe, treba voditi računa o količini hrane koja se daje ribicama. Nikako ne treba preterivati, jer će se voda veoma brzo zaprljati.

Još jedna mana kugle je zakrivljenost stakla koje drugačije prelama svetlost, pa ribice imaju "zakrivljenu" sliku spoljašnjosti. Dugoročno to može dovesti do dezorjentisanosti ribica.

Akvarijumske kugle mogu biti vrlo dekorativne i kada se u njima drži akvarijumske biljke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs