Povratak

Karakteristike i negativne posledice života u kugli zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno sam dobila zlatnu ribicu u kugli i dobila sam instrukcije kako da se brinem o njoj. Sve je savršeno, radi sve što bi jedna riba trebala da radi, to nije problem. Zapravo, ja sam htela da Vas pitam u vezi 'mitova' i da li su tačni ili ne: ribice koje žive u kugli vremenom oslepe i kugla nije dobra za njih; ribice u kugli nakon nekog vremena uginu zbog prerastanja organa. Hvala unapred na odgovoru, Zorica

O: Zlatna ribica je slatkovodna riba iz porodice šarana (Cyprinidae) i jedna od prvih domestificiranih riba, koje su još i danas popularne među akvaristima.Glavni predstavnik roda Carassius i ujedno najraširenija vrsta, Carassius auratus, masovno se gaji u ribnjacima i u privredno-prehrambene svrhe.

Zlatne ribice su prvobitno naseljavali vode Koreje, Kine i Japana, odakle su se brzo raširile po celom svetu. U Evropu su donete još sredinom 18. veka, a uspešno razmnožavanje u akvarijumima počinje krajem 19. veka. Vrstu je prvi put opisao švedski naučnik, Carl von Linné, 1758. godine.

U prirodi naraste i do 30 cm, a u akvarijumu naraste do 15 cm. Većinu vremena provodi na dnu akvarijuma, a na površinu dolazi da se hrani. Hrani se biljnom i životinjskom hranom. Potrebno im je puno kiseonika, a što se temperature vode tiče, ona bi trebala da bude između 18 i 20 stepeni.

Vrlo su miroljubive i društvene ribe, pa bi najbolje bilo imati više ovih ribica u jednom akvarijumu. Mogu se držati i sa drugim ribicama ali ne i sa tropskim vrstama riba. Uz njih je poželjno i držati neku vrstu koja se hrani na dnu akvarijuma kako bi se održala čistoća.

Pri pravilnoj i raznovrsnoj ishrani, zlatne ribe se mreste po nekoliko puta godišnje. Odrasla, debela ženka u jednom mrestu izbacuje od 2000 do 3000 jajašca. Roditelji će pojesti svoju ikru i mlađ ukoliko se ne izdvoje iz akvarijuma nakon mresta. Nakon dva do tri dana, iz ikre će se izleći mlađ koja počinje ličiti na odrasle ribe nakon sedam dana. Zlatnu boju i sve ostale karakteristike pojedine vrste odrasle ribe dobiju nakon godinu dana. Mladi su sive boje a s vremenom postaju narandžasti.

Danas ima više vrsta zlatnih ribica, koje se razlikuju po boji, obliku i dužini peraja. Oba pola su uglavnom iste boje.

Zlatne ribe su u akvaristici popularne kao početničke ribe. Za njih se vežu jedne od najvećih zabluda kada su u pitanju kućni ljubimci, te zbog toga i pate. Najčešće se drže u staklenim ili plastičnim kuglama, bez odgovarajućeg pročišćivača vode ili vazdušne pumpe, iako su šarani ribe kojima je to najviše potrebno, imajući na umu njihov brz metabolizam i potrebu za velikim količinama kiseonika u vodi. Kao posledica ovog držanja, zlatne ribe u zatvoreništvu prežive od šest do osam godina, što je malo u poređenju sa ribama kojima se omoguće normalni životni uslovi, a koje tada mogu živeti i do pedeset godina.

Problemi koje ste naveli u Vašem pitanju, slepoća i uginuće usled prerastanja unutrašnjih organa, nisu opisani nigde u literaturi, jedino što može da se desi je da usled nedostatka svetlosti ribica izgubi boju i postane potpuno bela. Ipak kao što možete da vidite mnogo je bolje i humanije obezbediti zlatnoj ribici veći akvarijum sa osnovnom pratećom opremom (pumpa,filter,grejač), jer će ribice u tom slučaju kvalitetnije i duže živeti.

Zlatne ribice, guppy ribice i borci mogu da se drže u staklenim kuglama, ali je daleko bolje i humanije da ima obezbedite malo veći prostor i adekvatnu temperaturu i kiseonik.

Ako se ipak odlučite da držite ribice u staklenoj kugli bitno je da menjate 50% vodu svakih 5-7 dana, i da im ne stavljate previše hrane, nego samo onoliko hrane koliko ribice mogu da pojedu za 1- 2 minuta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs