mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Pokušavam da se nekako orešim crvenosmeđih algi algicidima, ali mi ne polazi za rukom. Moguće solucije: Tretiranje biljaka 2%-tnom rastvorom varikine, što je nezogdno (biljlke treba izvaditi i svaka ima svoj "tajming" tretiranja, tako da svaka vrsta zahteva drugačije vreme potapanja u kupki, što je opet nezgodno, jer se krhkije biljke mogu uništiti, ali metoda efikasno skida algu sa jačih biljaka). Tretiranje akvarijuma bakrom. Imate li Vi iskustva sa tim? Nasađivanje akvarijuma sa Crossocheilus siamensis. Ima li ih kod nas i koliko su te ribice efikasne u "poslu" eliminacije algi? I zadnja solucija: totalno rasformiranje akvarijuma i sve iz početka.

Molim mišljenje. Hvala, Steva.

O: Crvene alge prava su napast i stvaraju problem kod većine akvarista. Njihova pojava zavisi od više faktora: Od blizine akvarijuma prozoru, tj. izloženost dnevnom svetlu. Ukoliko vam je akvarijum blizu prozora i ako je izložen svetlu pojačaće se stvaranje algi u akvarijumu, pa bi ga trebali postaviti u mračni deo sobe. Zatim od veličine filtera: ukoliko vam je suviše mali filter, povećana je mogućnost stvaranja algi u akvarijumu.

Nemojte štedeti na filteru - uvek je dobro uzeti filter sa pumpom za veću litražu akvarijuma, iealno bi bilo za duplo veću. Idealno je uz postojeći unutrašnji filter dodati isto toliki spoljašnji da vam ne zauzima mesto u akvarijumu.

S obzirom da imate žive biljke u akvarijumu, obavezno postavite dve lampe odgovarajućih dimenzija i to: Flora-glo i Aqua-glo. Lampe bi trebalo menjati jednom godišnje.

Obavezno proveravajte koncentraciju nitrita i nitrata koji su pokazatelji zagađenosti vode, nastaju razgradnjom ribljih izlučevina, ostataka hrane i otpada biljaka od strane mikroorganizama kao i delom služe kao hrana za alge. Koncentracija nitrata trebala bi biti oko 25mg/l. Ukoliko je viša od 50mg/l stvaranje algi je neminovno. Koncentracija nitritabi treba biti oko 0,8 mg/l. Kontrolu je najednostavnije vršiti pomoću testera.

Izbor crossocheilus siamensis, poznata i po imenu siamese flyng fox, jedine poznate vrste koja jede crvene alge (kod kovine pazite da ne uzmete lažnog siamesa) nije loša ideja ukoliko ste zadovoljili sve potrebne uslove Inače nemojte očekivati čudo.

Uz sve navedeno dobro je u vodu stavljati Algo stop depo tablete, koje pomažu u borbi protiv algi i usporavaju njihov rast. Ukoliko ništa ne pomogne ne preostaje vam drugo nego rasformirati akvarijum i krenuti od početka.