mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako i gdje bih bih mogao naći treset ili može li se koristiti običan treset za baštu samo prokuvan. Može li samo sitan šljunak sa nekim dodacima minerala kojih mogu ovde naći.
Veoma zahvalan, Pedja iz Čačka

O: Kako su akvarijumske biljke vrlo zahtevna i osetljiva živa bića, vrlo je važna primerena podloga za njihov pravilan rast i razvoj. Nikako Vam ne bih preporučila da koristite treset koji se upotrebljava za vrtno bilje. Takav treset nije primeren za akvarijumsko bilje, jer je vrlo siromašan mineralima, a nadalje svakako će zamutiti i dodatno zaprljati vodu u akvarijumu. Ako niste u mogućnosti nabaviti prirodni treset, svakako biste trebali koristiti podlogu za akvarijum u visini od 2 centimetra. Za tu namenu najbolje je koristiti TetraPlant Complete substrate  za akvarijume. Nakon što stavite podlogu, sledi stavljanje akvarijumskog šljunka granulacije 1-3 ili 3-6 milimetara. Šljunak se stavlja u visini od 2 centimetra u prednjim delovima akvarijuma, a u zadnjem delu stavlja se u visini od 4-6 centimetara.

Osim navedenoga možete koristit i Tetra Plant Start tablete koje se stavljaju direktno u podlogu i to u intervalima od svaka 3-4 nedelje. Ove tablete, osim što su bogate mineralima i oligoelementima, sadrže i hormone koji omugućujavaju brži i kvalitetniji rast akvarijumskog bilja. Ako koristite samo akvarijumski šljunak bez podloge, svakako ga obogatite hranjivim materijama, posebno jodom i drugim mineralima, a za to možete korisiti Tetra Crypto Dunger ćubrivo u tabletama ili Tetra Plant Initial Sticks. Ova dva preparata bogata su jodom, humusnim sastojcima i svim važnim oligoelementima. Za sve dodatne nejasnoće slobodno mi se obratite.