mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd


P:
Dobar dan.Ja sam Vojislav i imam 9. godina. Za sad imam četri gupija, od kojih su dve male. Voleo boih jednom da kupim veći akvarijum i u njemu da imam jednog do dva sijamska shark-a. Voleo bih da mi napišete nešto o njima. Želim Vam mnogo uspeha u karijeri.


O: Pretpostavljamo da ste mislili na ribu pod nazivom Silver shark. Silver shark - Balantiocheilos melanopterus (Bleeker, 1851), poznat je i kao trobojni, odnosno bali shark. Pripada porodici Cyprinidae, a dugo se smatralo da je jedini pripadnik roda Balantiochelios. Ova vrsta zapravo i nije "shark", ali zbog svog torpedastog tela nosi taj naziv. Prirodno je raspostranjen na području reka Mekong i Chao Phraya na Malajskom poluostrvu, Sumatri i Borneu. Rastu do 30-35 centimetara za šta im treba puno vremena. Prirodno obitavaju u srednje dubokim vodama srednjih reka i jezera. Hrane se i fitoplanktonom, iako uglavnom jedu male bube / insekte i njihove larve te rotifere. Vrlo su popularne akvarijumske ribe. Uprkos svom imenu to su uglavnom dobročudne ribe koje se mogu držati u grupnim akvarijumima.

Ipak, kako spadaju u omnivore rado će pojesti druga živa bića koja mu mogu stati u usta (mlađ, kozice...). Ukoliko želite imati i takve manje životinje u istom akvarijumu morate im osigurati adekvatan zaklon. Treba napomenuti kako mogu puno narasti i postati prevelikiza većinu kućnih akvarijuma. Vrlo su otporne ribe koje dobro podnose promene temperature, pH i ostalih činilaca na koje su druge ribe obično osetljive. pH bi trebao biti 6,0-8,0. Tvrdoća vode 5,0-12,0 dGH, temperatura 22-28°C. Silver sharkove je najbolje držati u jatima od 5 i više jedinki. Akvarijum mora imati poklopac jer su silver sharkovi vrlo dobro skaču.

Vrlo mladi primerci se mogu držati u malim kućnim akvarijumima ali se to ne preporučuje kada se uzme u obzir potencijal rasta, brzina plivanja, te potreba za prostorom svake jedinke. Među hobistima traje debata koliki mora biti minimalni akvarijum za držanje s. sharka. Uglavnom se preporučuje akvarijum min. dužine od 2,5 metara, iako se negde može naići i na podatak od 1,5 metara. Veličina joj varira u zavisnosti od veličina akvarijuma u interakciji sa mmogim endogenim i egzogenim faktorima te se ne može izraziti jednostavnom formulom.

Svakako treba napomenuti da je u prirodi ova vrsta ugrožena te da se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi, te da se primerci za prodaju uzgajaju u zatočeništvu, većinom na Tajlandu.