Povratak

Neuspešan mrest borca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posle uspešnog parenja, ostavila sam mužjaka da skuplja ikru što pada. To je uspešno i radio, ali se gnezdo postepeno smanjivalo. Ikra i nije toliko padala ali sam mužjaka izvadila jer sam posumljala na kanibalizam. Čak sam ga i vratila, posle čega je počeo da proždire ikru pa sam ga udaljila van. Sad se sve drži na listovima biljke, a ja ne znam kako da ga bar sledeći put nateram, jer sad nije hteo nipošto da izgradi  gnezdo na čvršćoj, preporučenoj podlozi? Jel ima šanse da mladi opstanu na tome urušenom gnezdu? Razmišljam da spustim nivo vode, ali ne znam jel ima neki način da ih sve preostale spasim od davljenja? Ivana

O: Pri prvom mrestu često dolazi do problema sa gnezdom. Nikako niste smeli da izvadite mužjaka pre nego što mladi udahnu vazduh. Nakon što ste ga vratili on više ne prepoznaje svoje gnezdo, tako da je došlo do kanibalizma. Vi nikako ne možete da naterate borca da gradi gnezdo gde Vi želite, sa iskustvom će i mužjak verovatno shvatiti da je bolje graditi gnezdo na navedenim podlogama. 

Da li će mlađ uspeti da preživi zavisi samo od njih i tu na žalost Vi ne možete ništa da uradite. Ako mlađ još nije dovoljno razvijena da otpliva na površinu po vazduh, male su šanse da će mrest uspeti. Na žalost takve stvari se događaju. Ono što je bitno je da ne odustanete od mresta, svaki sledeći bi trebao biti uspešniji. Vi i Vaše ribice bi trebali imati sve više samopouzdanja i znanja što će sigurno rezultirati uspešnim mrestom. Moram napomenuti da se situacija koju ste vi opisali događa i iskusnim akvaristima pa čak i maticama koje su se mrestile mnogo puta.

U krajnjoj liniji treba spomenuti da ne završi baš svaki mrest uspešno, ali to Vas nikako ne sme obeshrabriti da ne pokušate ponovo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs