Povratak

Platike (Platty) - mrest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta da radim - moja ribica (platika) je trudna, kada je stavim u mrestilicu ona je uznemirena. Imam akvarijum sa još pet ribica i on je od 12 l.
Dragan

O: Platy (Xiphophorus maculates) potiče iz Centralne Amerike, prosečne je veličine oko 5 cm. Preferira vodu temperature od oko 25°C, pH oko 7,3, te tvrdoće vode od gH 12. Mirna je, društvena i otporna riba. Spada u živorotke i relativno lako se pari. Zbog jednostavnosti uzgoja, često budu hrana većim ribama (treba dobro da se pazi sa kojim ribama ih se kombinuje). Pogodna je riba za početnike. Iako su živorotke vrlo lake za održavanje i uzgoj, treba im pružiti idealne uslove kako bi bile zdrave i otporne. Osim na izbor i odnos ribica, bitnu ulogu ima i broj ribica s obzirom na litražu akvarijuma.  Potrebna je litra i po vode po centimetru ribe. Temperatura u akvarijumu bi trebala biti oko 26°C uz dobru filtraciju (litraža akvarija x 10 = l/h), dotok kiseonika i akvarijumsko bilje.  

Osim što akvarijum čini lepšim, akvarijumsko bilje je vrlo bitno za održavanje hemijske ravnoteže vode, obogaćivanje vode kiseonikom potrebnim za život  riba, te sprečavanja bujanja algi. Takođe, biljke pružaju prirodna skrovišta za plašljive ribe i  mlade ribice ukoliko nemate kotilicu. Dobrim izborom vrsta ribica, te pravilnim odnosom broja ribica i biljaka postiže se biološka ravnoteža u akvariju. Nije preporučljivo da ih stavljate u nedovoljno zaciklirani akvarijum, već se preporučuje staviti ih barem 2-3 meseca nakon prvobitnog postavljanja, zbog njihove podložnosti stresu i raznim bolestima. Kako sam već gore navela, temperature vode mora da bude oko 26 stepeni, što znači da bi bilo dobro imati grejač. Potrebno im je i osvetljenje i to akvarističkim lampama 8 do 12 sati dnevno.

Za početak je najvažnije da prepoznamo skotnu ženku. Skotne ženke su sporije, često se smire pri dnu akvarijuma, zatim povremeno postaju nervozne i plivaju gore dole uz bočnu stranu akvarijuma dodirujući ustima površinu stakla kao da žele da izađu. Živorotke će nasrnuti na svoje potomstvo, tako da ukoliko želimo da sačuvamo mlade, moramo da im obezedimo mesto gde neće biti lak plen. Obično se skotne ženke iz tog razloga prebacuju u kotilice gde će mladunac moći da pobegne. Bitno je da su kotilice tako napravljene da mlade ribe mogu lako pobeći iz nje; u suprotnom smo dobili kontra efekat. Još jedan od načina da sačuvamo mladunčad jeste da ženku ubacimo u neki manji akvarijum u koji ćemo ubaciti dosta plivajućeg bilja gde će se mladi skrivati dok se koćenje ne završi i tada ženku možemo izvaditi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs