Povratak

Zlatne ribice - invadiranost parazitima (Hexamita)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve zlatne ribice u akvarijumu od 35 l sa neophodnom opremom. Primetila sam, pre nekoliko dana, da jedna od njih miruje, a kada se kreće čini to otežano, na momente sa trzajima. Deluje kao da je bez ravnoteže, a položaj u kome je često je sličan dubljenju na glavi. Uglavnom je u uglu akvarijuma, pri vrhu ili dnu. Za sada ne odbija hranu. Izmet joj je balončast, ponekad sluzav i končast. Možete li mi reći u čemu je problem i da li postoji način na koji bih ga mogla rešiti?
Hvala, Ivona

O: Opisani simptomi ukazuju na invadiranost parazitima, iako crevnih patogena  

ima dosta, a sam beli končasti izmet nije pratioc svih i nije siguran znak prisustva parazita.

Dovoljno je da riba bude izgladnjivana kraći period pa da izmet postane končast i beo.

Kako su u Vašem slučaju prisutni i drugi simptomi ("čudno plivanje", "trzanje"), bolest je verovatno uzela maha. Opisani izmet je karakterističan za Hexamitu ali tada se uz navedeno javlja u kombinaciji sa rupama po glavi.

Kako na tržištu nema kvalitetnih preparata za crevne parazite, mogu Vam samo preporučiti neke od preparata širokog spektra delovanja: Tetra General tonic ili Gold Med.

Crevni paraziti mogu da se leče Medazolom (humani preparat) u dozi od 250 mg na 50 l vode uz ponovnu primenu nakon 3 - 4 dana, iako nema garancije jer se ne radi o specijalizovanom preparatu, odnosno taj preparat nije namenjen ribama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs