Povratak

Koi šarani - razlikovanje pola i razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koi šarani - kako da prepoznam koji je muški, a koji ženski jer sam napravio jezero pa bih da ih razmnožavam. Unapred hvala.
Dragan

O: Koi šarani polno sazrevaju sa tri godine. Razlikovati pol kod Koi šarana gotovo je nemoguće dok god mužjak polno ne sazri. Tada na škržnim poklopcima dobija bele tačkice, poput pšeničnoga griza. To je ujedno i znak da je spreman za parenje. Po obliku ih mogu razlikovati samo jako iskusni akvaristi, jer je broj vrsta zlatnih ribica / šarana neizmeran.

Uopšteno, mužjaci su nešto masivniji, imaju (izuzetno blago) iskrivljenu liniju leđa, bogatije leđne peraje i rep, dok su ženkice nežnije, ali trbušastije. Naravno, tu minimalnu razliku moguće je uočiti samo kad imate dve ribe različitoga pola.

Koi zahtevaju mnogo prostora za plivanje tako da njihovo držanje u akvarijumu nije preporučljivo. Ukoliko se odlučite za njih moraćete im obezbediti jezerce (što ste i učinili), jer oni mogu narasti i do jednog metra. Što veće jezerce to će se oni bolje osećati. Pre naseljavanja jezerca sa ribama najbolje je nekoliko nedelja pre toga posaditi biljke kako bi se sve lepo izraslo.

Dubina jezerceta ne bi smela biti manja od 1 metra, a najbolje da je 1,5 metara. Preko zime ribe su u periodu mirovanja i ne daje im se hrana. Koi ribe nisu zahtevne što se hrane tiče jer vole jesti sve od suve, žive i biljne hrane.

Razmnožavanje koi sarana nije zahtevno. Ako imate zdrave i polno zrele muške i ženske primerke, čim dodje proleće dolazi i sezona parenja.  Mreste se kad temperatura vode naraste preko 15 stepeni i obično nakon jače kiše tj. kad opadne tvrdoća vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs