Povratak

Lečenje gljivične infekcije (plesni)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana na platikama su se pojavile bele pamučno - tufnaste fleke koje su  rasprostranjene po telu ribe. Ostale ribe u akvarijumu deluju zdravo. Tretirao sam ih lekom koji se zove FMC,  međutim stanje je i dalje isto. Kako izlečiti bolesne ribice? Hvala, Dejan Bojković

O: Verovatno se radi o gljivicama odnosno plesni. Budući da gljivične infekcije nisu visoko kontagiozne, ostale ribe u akvarijumu nisu u velikoj opasnosti da se i same razbole. Bolest možete tretirati nekim od specifičnih antimikotika kao što je npr. Mikopur (Sera).

Lečenje može biti dugotrajno ali uz malo strpljenja postoje velike šanse za uspešno ozdravljenje obolele ribe. Za vreme tretmana potrebno je izvaditi ugalj iz filtera, povećati temperaturu vode i pojačati aeraciju.

Najbolje bi bilo obolelu ribicu odvojiti u karantinski akvarijum. Na taj način se ne uništava pozitivna mikroflora glavnog akvarijuma, a i sama manipulacija i lečenje je olakšano jer se radi o manjim količinama vode koju je potrebno tretirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs