Povratak

Bele tačkice na ribama - Ichtiophtiriasis multifiliis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 100 l i formirao sam ga pre godinu dana,  redovno menjao vodu i sve ostalo održavao! Pre 2 nedelje sam izvadio svu vodu iz akvarijuma i očistio ga od prljavštine sa dna i vratio staru vodu, znači kao da nisam ništa menjao. Zadnjih par dana na svim ribicama se pojavila bela prašina po celom telu kao sitne bele tačkice i one pokušavaju da se oslobode od toga koliko ja vidim ali ne ide. Molim vas koji lek mi treba za to ili na koji način rešiti taj problem? Miloš

O: Tačkice koje opisujete, a primetili ste na Vašim ribicama, najverovatnije su posledica parazitarne infekcije parazitom Ichtiophtiriasis multifiliis.

Obolele ribice izgledaju kao da su posute grizom pa se bolest lako uočava. Protozoe mogu dostići veličinu i do 1 mm. Osim spoljašnjih promena na telu ribica javljaju se i simptomi od strane respiratornog sistema, pa ribice ubrzano i otežano dišu. Paraziti izazivaju pruritus (svrab) pa se veoma često mogu videti ribice kako se  češu o neki predmet u akvarijumu, da bi se na taj način oslobodile ovog parazita. Češanje u većini slučajeva pruzrokuje dalja oštećenja sluzi kože, što dovodi do pada lokalnog imuniteta i sklonosti ka sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Parazit u kasnijim stadijumima bolesti napušta ribu, odlazi na dno akvarijuma i stvara jednu vrstu zaštitne opne. Vrlo brzo broj parazita poraste i na nekoliko stotina. Parazit jedino može da preživi ako se u kratkom periodu pričvrsti za ribu, dok u suprotnom ugine. Vreme koje je potrebno da se parazit pričvrsti za ribu zavisi od temperature. Što je temperatura veća, parazit će se u roku 3 - 5 dana prihvatiti za ribicu i obrnuto. U tom slučaju svakako se preporučuje podizanje temperature u akvarijumu, kako biste onemogućili daljnu deobu parazita koji se ne nalaze na ribicama.

Preparati koji dolaze na naše tržište, deluju isključivo u fazi belih tačkica, kada iz belih tačkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarijuma i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gde čekaju novi stres kod ribica, da se ponovo aktiviraju. Savetujem Vam da podignete temperaturu u akvarijumu na 30°C, ali postepeno (1 - 2 stepena dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, da biste izbegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

Od lekova možete koristiti Sera Costapur kapi, a svakako se pridržavajte uputstva koje propisuje proizvođač s obzirom na količinu leka i dužinu primene leka. Ukoliko sistem za filtraciju sadrži aktivni ugalj, neophodno ga je za vreme trajanja terapije odstraniti, kao i povećati aeraciju u akvarijumu. Uz ovaj preparat možete da koristite i multivitaminske preparate da bi ojačali imunološki status ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs