Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Po unosu u akvarijum nove ribice (perlica), nakon tri dana voda se zamutila, ta ribica je uginula i vrlo brzo posle nje tri japanke i sijamski borac koje imam više od šest meseci. Peraja japanki su se iskrzala pre uginuća. Preživela su dva muljaša i jedan algar. Šta mi savetujete da uradim sa akvarijumom (ima 50 l)? Unapred hvala, Gordana

O: Vrlo verovatno se radi o unosu parazita Ichtioftirius multificilis koji je parazitirao na perlici. Kako ste Vi verovatno novu ribu naselili u akvarijum bez prethodno organizovanog karantina, postoji realna mogućnost gore spomenutog scenarija.

Po Vašem opisu moguće je da se radi i o bakterijskoj infekciji unesenoj na već opisan način. Svakako bi Vam preporučili da za nove ribice organizujete karantin kako bi se u buduće ovakve situacije izbegle. To može biti obični mali akvarijum u kojem bi nove ribe provodile 14 dana pre naseljavanja u "pravi" akvarijum. Za to vreme se ispolji velika većina akvarističkih bolesti koje riba potencijalno ima, a istovremeno se sprečava širenje bolesti i olakšava lečenje.

Svakako bi bilo dobro da akvarijum dezinfikujete, a preživele ribe preventivno tretirate s nekim preparatom širokog spektra delovanja kao što je FMC (Dajana Pet). Takođe Vam preporučujemo da pričekate s kupovinom novih riba, i to minimalno 20 dana dok ne završi tretman spomenutim preparatom.