Povratak

Mačke - odrasli

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
adult cat 270x330px

 

Izbor mačke za Vas
Mačka ima vrlo izraženu ličnost, međutim ona se i oblikuje uticajem životnih uslova i karaktera vlasnika. Ona će prihvatiti ljudski ambijent, prilagoditi se porodičnoj zajednici, ali  uvek će zadržati svoju nezavisnost netipičnu za psa. Ne zahteva veliku brigu, čista je, diskretna i lepa i prilagodljiva. Bilo da je u Vaš dom došla slučajno ili je izbor mačke usledio nakon pažljive i zrele odluke treba znati da čak i kada je odrasla, mačka se vrlo brzo prilagodi novom mestu boravka.

 

Spavanje i smeštaj

Spavanje je neophodno kako svakom živom biću tako i mački ali za razliku od čoveka mačka spava nekoliko puta  tokom dana i to svaki put duboko i dugo, što je nagonski regulisano. Mačka uglavnom sama odabire svoje mesto te tada obično i uporno ostaje onde zato joj po mogućnosti postavite ležaj na mesto koje je sama odabrala i omogućite miran san.


Za rešavanje eventualnog problema premeštanja sa nemogućeg mesta koje je ona odabrala, u Pet centru možete nabaviti razna privlačna kao i odbijajuća sredstva kojima mačku možemo »namamiti« na željeno mesto. U većini slučajeva izborom mesta pokraj nekog izvora toplote nećemo pogrešiti. U Pet centru možete kupiti ležaj za radijator koji mačke često odaberu kao najdraži ležaj, posebno ako je na mirnijem, »ne prometnom«, mestu u kući.

 

Ishrana

Obrok treba mački davati u određeno vreme naravno prilagođeno satnici Vašeg života i kada je raspored jednom uspostavljen poželjno je ne mijenjati ga da se ne bi remetila probavna fiziologija životinje. Odrasla mačka jede jednom ili dva puta na dan. Profinjena u svemu, mačka je takva posebno u odnosu na svoju ishranu i nije retko da će radije postiti danima nego pojesti obrok koji joj se ne sviđa. U Pet centru ćete svakako naći hranu koju će Vaša mačka rado jesti, a najbolji izbor je super premium hrana, koja je savršeno izbalansirana sa svim potrebnim sastojcima, veoma ukusna pa je mačke rado jedu. Ukoliko želite preći na novu hranu, činite to mešajući staru i novu hranu te postepeno povećavajući količinu nove. Mačke vole mleko, ali ono će zbog visokog nivoa laktoze kod većine izazvati proliv. Kao alternativu mački možete ponuditi posebno formulirano mleko za mačke koje možete kupiti u Pet centru. Voda, uek sveža i čista treba biti mački stalno na raspolaganju. Mačke vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputstvu na pakovanju. Nabavite posudice za hranu i vodu i redovno ih čistite.

 

Mačija trava

Potreba mačaka za travom nije prehrambena potreba već trave imaju ulogu nadraživača sistema za varenje. Izazivaju blagotvorno povraćanje koje mački omogućava da se reši stranih tela, posebno dlaka koje je progutala ližući se. Ako to nema, mačka će grickati lišće, cveće i sobne biljke uz opasnost da se otruje. U Pet centru možete kupiti mačiju travu koja je već pripremljene sa podlogom tako da je samo treba zalivati kako bi izrasla za par dana.

 

Higijena zuba

Zdravi zubi su vrlo važni u životu Vaše mačke. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga kamenca, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak kamenca može se prevenirati četkanjem zuba posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer sadrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Takođe, kamenac možete sprečiti i suvom hranom čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju kamenac.

macka stoji 270x330px

Graviditet

Graviditet je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja, a završava se okotom. Traje prosečno 62 dana, varira između 56 i 67 zavisno od jedinke, rase i broja mladunaca (ako ih ima više razdoblje je kraće). Ponašanje mačke se tada menja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mesta i nije više tako zainteresovana za svoje uobičajene igre. Pored promena na grudima koje se povećavaju promene su u celom metabolizmu pa je potrebno voditi računa o kvalitetu njene ishrane. Posebno se to odnosi na vitamine za kojima je potreba tada mnogo veća od normalne. U Pet centru možete naći veliki izbor hrane upravo izbalansirane potrebama gravidne mačke kao i veliki izbor vitamina prilagođenih, oblikom i ukusom, njenim potrebama. Događa se i tzv. lažna trudnoća (mnogo češća kod kuja) kada mačka pokazuje sve lažne znakove graviditeta, a da nije bila oplođena i usled učestalog takvog ponašanja treba svakako ustanoviti je li došlo do poremećaja u funkciji jajnika.

 

Teranje

Teranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a mačka je poliestralna vrsta sa više ciklusa teranja godišnje (najčešće 3–5). Uglavnom su od septembra do januara u fazama kada se teranje ne javlja. Estrus traje 3–6, ali i do 10 dana ako nema mužjaka. Najvidjivijii znakovi su u promenjenom ponašanju. Mačka postaje nežnija prema svom vlasniku i u većoj meri traži njegovo društvo, deluje  uznemireno i specifično mijauče, pruža zadnje udove i rep postrance i cupka zadnjim šapama. Treba znati da novi ciklus može započeti već nedelju, dve nakon okota. Mužjak obeležava teritoriju svojim urinom koja jako zaudara.

 

Gutanje dlaka

Mačke prilikom lizanja progutaju veliku količinu dlaka što je posebno slučaj kod dugodlakih mačaka. Progutane dlake nisu samo smetnja, one donose organizmu lecitin i vitamine i podvrgnute raznim fazama procesa varenja svare se samo delimično pa se mrse i formiraju manja ili veća klupka različite čvrstine. Mogu proći kroz želudac i creva da ne prouzrokuju nikakvu štetu ali se događa da zbog količine i veličine izazovu  poremećaje u varenju  od jednostavnijih (povraćanje), do ozbiljnijih (začepljenje). Zato je važno da mačku oslobodimo dlaka koje je progutala. Pet centar Vam za tu namenu nudi veliki izbor pasti za uklanjanje progutanih dlaka. Uza sve to, kako bismo izbegli da mačka proguta previše dlaka važno je i redovno četkanje.

 

macka lezi2 270x330px

Kupanje i češljanje

Po pravilu mačka se sama doteruje nekoliko puta na dan vrlo pažljivo i uspešno ali ipak je potrebno da je vlasnik i češlja. Posebno je važno ro redovno radit kod dugodlakih mačaka jer bi im se inače dlaka u tolikoj meri zamrsila da se više ne bi mogla odmrsiti pa bi se morala odseći. Četkanje se vrši prvo niz dlaku, a potom u suprotnom smeru od rasta dlake kako bi krzno izgledalo bogatije. Ponekad treba iščetkati i kratkodlaku mačku, svakako u razdoblju linjanja, a uvek kada je mačka suviše stara da bi se sama doterivala.

 

Četkanjem se, osim smanjenja unosa dlaka u želudac, odstranjuje nečistoća i prašina. Pet centar Vam nudi veliki izbor tvrđih četki i metalnih češljeva za dugodlake kao i mekane četke za Vaše kratkodlake lepotice.

 

Iako je linjanje povremeno, sa godišnjim dobima povezano ispadanje dlake, kod mačaka koje žive u stanu je na taj način manje primetno i ravnomernije tokom cele godine budući da provode zimu u toplom.

 

Kupanje mačaka osim onih izložbenih nije baš uobičajeni poduhvat niti je potrebno i mačke se  tome obično protive iako ima i onih mačaka koje to vole.  

Često, ako mače od malena naviknete na ovu aktivnost rado će na nju pristajati. Ukoliko imate dugodlaku mačku kupanje će pomoći otpetljavanju i raščešljavanju dlake. U Pet centru možete kupiti posebne šampone za mačke kao i šampone za suvo pranje. Nakon kupanja mačku dobro osušite peškirom. U Pet centru možete kupiti i posebne brzo upijajuće maramice. Izbegavajte fenove jer ih se mačke uglavnom jako plaše.

 

Mačiji wc

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali i stidljive pa iz tog razloga wc sa posipom za obavljanje nužde postavite na nešto povučenijem, tamnijem, ali lako dostupnom mestu koje nije blizu posudica sa hranom te ga redovito čistite. Wc posuda mora biti dopola napunjena posipom, kako bi količina posipa bila dovoljna da zadovolji nagon mačke da zatrpa svoj izmet. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje posude. U Pet centru postoji veliki izbor mačijh posipa zavisno od načinu održavanja koji preferirate (grudvajući, ne grudvajući, sa dodatkom mirisa...)

 

Vežba i igra

Po svojoj prirodi mačka i kada je odrasla voli da se igra. Bilo da tada ispoljava refleks »kad mačka ulovi miša«, bilo kao potreba da održava svoju gipkost, živahnost, spretnost i snagu. U Pet centru uz veliki broj igračaka za mačke nudimo i one koje sadrže eterično ulje mačijih trava čiji miris toj igrački daje dodatnu privlačnost. Mačka isto tako voli da grebe – oštriti kandže. Kako Vaš nameštaj ne bi stradao, nabavite joj grebalicu – po mogućnosti višu i stabilnu sa čvrstim osloncem, a da bi se grebajući mačka mogla ispružiti. Igračke poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava za Vašeg ljubimca, a tuneli sa rupama i višespratne grebalice biće pravi izazov i izvor neiscrpne zabave.

 

Vakcinacija

Mačke bi trebalo vakcinisati polivalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovna vakcinacija se sprovodi kod mačaka starijih od 9 nedelja dva puta sa razmakom od 4 nedelje.

 

Mačići mlađi od 9 nedelja mogu se vakcinisati sa tim da se nakon prve doze vakcina daje svake 3–4 nedelje sve dok životinja ne navrši 12 nedelja. Revakcina se sprovodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog vakcinisanja potrebno je mačke vakcinisati jednom godišnje. Mačke starije od 3 meseca mogu se vakcinisatii i protiv besnila.

 

zena macka 270x330px

Čišćenje od parazita

Najčešće gliste kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5–10 cm, bele ili smeđkaste boje, a nalik su špagetama. Ako je prisutna velika invazija ovih parazitita mačka ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim problema sa varenjem invazija glistama ponekad može i ozbiljno narušiti opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomačić i stalno prisutna želja za hranom. Iz tog razloga, kod mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovno sprovoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pesak kako bi se uklonili uslovi da jajašce postanu infektivna.

 

Takođe, vrlo je bitno preventivno delovati protiv buva jer su i one prenosioci nekih vrsta crevnih parazita. Na sreću, postoje efikasni lekovi za tretiranje više od jedne vrste crevnih parazita. U ponudi Pet centra su efikasni preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth), tableta (Drontal cat, Pratel, Verpanyl) i ampula (Advocate Cat, Profender).

 

Buve i krpelji
Mačka može pokupiti buve bilo gde. Kako bi ih eliminisali osim mačke morate tretirati i celu kuću – tepihe, zavese, parket, pokrivače kao i ležaj mačke. Vrlo je važno istovremeno tretirati mačku protiv endo i protiv ekto parazita jer buve prenose neke od razvojnih oblika pantljičara što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako imate više životinja u kući savetujemo da sve životinje istovremeno tretirate protiv parazita.

 

Krpelji, tako česti kod pasa, kod mačaka su vrlo retki međutim ako ih nađete možete ih odstraniti pincetom. U Pet centru možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego ga lagano zarotirajte. Možete upotribiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke i ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć takođe možete koristiti i trik sa uljem ili alkoholom

 

Kastracija/Sterilizacija

Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilisane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave napolju. Sterilizacija ženki se, sa veterinarskog aspekta, preporučuje radi sprečavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vek sterilisanih mačaka je dvostruko duži jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritoriju i ostavljati neprijatne mirise. Takođe neće imati potrebu za lutanjem i sukobima.


Ustaljeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lenje ili depresivne, međutim takve postanu zbog preteranog hranjenja, kao i manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije. Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – lepši i srećniji dom jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera preusmerava se na čoveka i odnos sa njim.

 

Što se tiče promene ponašanja, zbog smanjivanja nivoa polnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije više su u blizini kuće (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na putevima.

 

Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mlečnoj žlezdi kao i infekcija maternice, ali i posledičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilisane mačke su sklonije povećanju prekomerne težine posebno ako jedu istu količinu hrane kao i pre. Zato u postoperativnom oporavku i za dalje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama sterilisanih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. Kastracija/sterilizacija danas je rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. 


Za bezbrižni odlazak do veterinara mačku smestite u transporter za mačke u kojem će ona biti sigurna tokom vožnje ili nekog drugog oblika transporta.

 

Starost

Prvi znaci starosti pojavljuju se u desetoj godini života, a prvo zahvataju dlaku i oči. Krzno se proređuje, a bela odrušja se proširuju posebno oko glave. Oči se zamućuju stim da kod mačaka ta staračka katarakta retko dovodi do slepila. Najvidljivije su promene na  zubima; obično su požuteli sa naslagama i manjkavi. Starije mačke piju više vode, manje se kreću, a znaju ponekad biti i džangrizave što je samo znak da i one pokazuju znake reumatskih bolova, promena u zglobovima i drugih staračkih simptoma.

 

Najvažnije za mačku starije dobi je prilagoditi ishranu takvim promenama jer uobičajena hrana kod starije mačke »primorava« jetru, bubrege, krvotok na preterani rad. Pet centar Vam nudi veliki izbor hrana za starije mačke i takvim izborom ćete Vašoj ljubimici produžiti kvalitetan život. Korisno bi bilo da mačku stariju od 12 godina  jednom do dva puta godišnje pregleda veterinar kako bi se analizom urina i krvi  na vreme otkrile neke smetnje izazvane starenjem koje se mogu adekvatnom ishranom suzbiti. U tu svrhu služi medicinska hrana (U  Pet centru je na raspolaganju izbor raznih proizvođača) prilagođena tačno određenim potrebama mačke, zavisno od  bolesti.

 

Sve što je potrebno za Vašu mačku

U Pet centar prodavnici možete pronaći sve za Vašu mačku. Da bismo Vam pomogli, pripremili smo spisak kako bi bili sigurni da ste nabavili sve što joj je potrebno: