Povratak

Psi - odrasli

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
labrador 270x330

Kako odabrati psa

Karakter pasa odlikuje duboka privrženost prema ljudima. Pas je čovekov prijatelj koji stalno pokazuje svoju ljubav i odanost. Uvek će se radovati kada Vas vidi, u svako će se doba rado poigrati sa Vama i ono što je neprocenjivo vredno, izmami će Vaš osmeh i uticati na dobro raspoloženje. U današnje vreme dobrodošla je činjenica da pas »prisiljava«­ na aktivnost. Odvući će Vas od televizijskog programa i sedenja u fotelji izlaskom u šetnju ili sprečavanjem nekog njegovog nestašluka. 

  

Važno je znati da je pas živo biće obdareno osećajima, inteligencijom i određenim osobinama. Zbog pripadnosti čoporu ima urođenu potrebu za životom u sistemu hijerarhije, spreman je prihvatiti novi čopor i novi način života, međutim uvek će pokušati poboljšati svoj društveni status. U životu sa čovekom ne sme imati status vođe čopora i zato psa treba vaspitati i socijalizovati za šta vlasnik treba biti dosledan i čvrst, a u isto vreme pružati mu ljubav, siguran i srećan dom. Pas zahteva određene obaveze pri čemu je važna saglasnost svih članova porodice jer pravilo je da psi koji odrastaju okruženi ljubavlju vlasnika i okoline postaju mirni, staloženi i druželjubivi. 

 

Spavanje i smeštaj

Pas voli da spava, ali svoje potrebe za odmorom i snom podrediće svom vlasniku. I u najdubljem snu pas će reagovati na neobičan zvuk ili miris i pokazati urođene zaštitničke osobine lavežom ili nemirnim ponašanjem. Nabavite mu poseban ležaj i položite ga na odabrano, mirnije mesto u prostoriji što će psu dati osećaj topline i sigurnosti, pa smim tim i omogućiti neophodan miran san. Pet centar nudi veliki izbor korpi, kreveta, madraca, prostirki i jastuka lakih za održavanje i pogodnih za dugotrajno korišćenje. 

 

Ishrana

Dehidrirana hrana  je svakako najjednostavnija i po sastavu najkompletnija i pruža psu sve hranjive materije u pravilnim i  potrebnim razmerama. Pet centar u svojoj ponudi ima veliki izbor hrane za pse renomiranih proizvođača raznih cenovnih kategorija. Izaberete li super premium hranu, na primer Brit Care ili premium hranu poput Alleve, saznanje da je Vaš pas rado jede, nema proliv i ne povraća te ima zdravu kožu i dlaku, potvrđuje da je hrana dobra. Ukoliko želite preći sa jedne vrste hrane na drugu činite to postepeno u periodu od jedne do dve nedelje. Mešajte novu i staru hranu postepeno povećavajući količinu nove kako ne biste opteretil sistem za varenje psa. Kvalitetna suva hrana za pse, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posledicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakovanja, a ne hranu u rinfuzu.

  

Samo originalna pakovanja garantuju kvalitet, deklarisani sadržaj i ispravan rok. Prilikom izbora pazite da hrana odgovara starosti i veličini Vašeg psa te eventualno njegovim specijalnim potrebama. Preporuka je odraslog psa hraniti dva puta dnevno, uvek nakon šetnje ili fizičke aktivnosti. Osigurajte svom ljubimcu vlastite posudice za hranu i vodu i uvek dostupnu svežu vodu. Psi vole da nuškaju i žvaću pa će teško odoleti toj potrebi, ponekad i sa nepoželjnim posledicama u Vašem domaćinstvu. U Pet centru postoji veliki izbor žvakalica za pse od kojih neke sadrže vitamine, minerale, neke čiste zube, a uloga poslastice kao nagrade za dobro ponašanje uvek je dobrodošla.

setnja1 270px

 

Šetnja

Psa po ulicama i parkovima u gradu, koji su blizu saobraćajnica, vodite na povodcu. U šumi ili na nekoj većoj zelenoj površini udaljenoj od saobraćaja pustite slobodnog. On će malo njuškati, malo se poigrati sa lišćem, istrčati se, a onda doći do Vas u nadi da ćete se dalje Vi igrati sa njim. Nemojte mu to uskratiti jer se najbolji kontakt sa psom ostvaruje u zajedničkim igrama (npr. igra bacanja loptice). U Pet centru ćete pronaći veliki izbor igračaka za pse posebno za tu namenu, bez neželjenih posledica povređivanja oštrim granama, kamenjem ili sl. Kada je vreme hladno obucite svom ljubimcu kaputić. Nakon povratka iz šetnje psa operite u mlakoj vodi – noge, stomak i sve blatnjave delove ili samo obrišite šape peškirom ako se tokom šetnje nije puno isprljao.

 

Kupanje

Šamponom ga kupajte 2–3x godišnje. Higijena kože i dlake održava se svakodnevnim češljanjem i četkanjem. U Pet centru možete nabaviti mnoštvo šampona, suvih šampona, vlažnih maramica i sprejeva, brzo upijajućih ubrusa koji su korisni svaki na svoj način. Češalj ili četku treba odabrati prema dužini i vrsti dlake. Osim toga zavisno od rase neke ćete ljubimce morati šišati ili trimovati. Raspitajte se za frizera koji se bavi šišanjem ili trimovanjem baš te rase i stupite u kontakt sa njim. Ako ste vešti možete to učiniti i sami, u Pet centru možete kupiti mašinu za šišanje pasa.

Trening

Jednom stečene, dobre navike psa treba podsticati kroz čitav život. Učenje zasnovano na nagradama je najefikasnije ukoliko nagrada sledi neposredno nakon dobro izvršene radnje. Pet centar Vam nudi veliki izbor poslastica, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputstvu na pakovanju. Naučite psa da bude društven ali uvek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje sa drugim ljudima i životinjama izbeći ćete buduće probleme u ponašanju. 

 

Preporučujemo prema potrebi i uključivanje u rad neke škole za pse gde ćete zajedno sa svojim psom proći kroz faze socijalizacije, vaspitavanja i dobiti odgovore na većinu pitanja u vezi sa ponašanjem svog ljubimca. Pored toga, u takvim školama ostvarujete odličan odnos sa Vašim psom, ali i sa drugim vlasnicima pasa. Međutim, sa psom se svakako morate baviti sami jer je svaka dresura pasa bez vlasnika pod znakom pitanja, pas tada jedno radi na dresuri, a drug kod kuće.

 

border 270px

 

Bolesti

Kada Vaš pas, inače živahan i veseo postaje bez razloga miran, povučen, pospan, ne jede i ne zanimaju ga igračke, ili je naprotiv razdražljiv, nemiran, a sve bez nekog razloga i cilja trenutak je da se zabrinete zbog njegovog zdravstvenog stanja i posetite veterinara. U organizmu se sigurno dešavaju neke promene. Za vreme bolesti svi su procesi u organizmu burniji i jači što možemo primetiti po povećanju trijasa; temperature, pulsa i disanja. Temperatura zdravog psa u mirovanju iznosi, zavisno od veličine i starosti psa, od 37,5–39ºC, merenje se uvek obavlja na odmornom psu barem 1 sat nakon obroka, rektalno običnim toplomerom 3–4 min.

 

Higijena zuba

Zdravi su zubi vrlo važan faktor za celokupno zdravstveno stanje Vašeg psa. Pranje zuba se psima preporučuje radi mehaničkog skidanja kamenca. Pranje zuba se preporučuje svakodnevno i na taj se način sprečava nakupljanje kamenca na rubu gingiva i posledično nastajanje gingivitisa koji dalje vodi u periodontitis. Četkanje zuba pasa je potrebno početi na vreme kako bi se pas navikao na sam postupak i nikako se ne preporučuje korišćenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu prijatnog ukusa za pse i pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zuba. Pseća se pasta ne ispira već je ukus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak paste poliže sa zuba.

 

Graviditet

Graviditet je razdoblje u kojem ženka nosi mlade, započinje u trenutku parenja, a završava se okotom. Traje između 58 i 63 dana, zavisno od jedinke i rase. Ponašanje kuje tada se menja na indikativan način; postaje maznija, traži mirna mesta i nije više tako zainteresovana za svoje uobičajene igre. Pred kraj graviditeta slabije jede, nervozna je i počinje tražiti mesto gde će se okotiti. Pored promena na grudima koje se povećavaju promene su u čitavom metabolizmu pa je potrebno voditi računa o kvalitetu njene ishrane. Posebno se to osnosi na vitamine za kojima je potreba tada puno veća od normalne. U Pet centru možete naći veliki izbor hrane upravo izbalansirane prema potrebama gravidne kuje kao i veliki izbor vitamina prilagođenih oblikom i ukusom njenim potrebama. Kod kuja je česta i tzv. lažna trudnoća koja nastupa  približno 2 meseca nakon teranja. Ovaj psihološki poremećaj dovodi do stanja vrlo sličnog pravom graviditetu; mlečna žlezda luči mleko, kuja uređuje mesto gde će imati leglo, nosi igračke i prema njima se odnosi kao prema štencima.

 

Teranje

Žensko štene polno sazreva u perioduod 6–9 meseci kada nastupi prvo teranje. Teranje je naziv za vidljivo razdoblje estralnog ciklusa, a kuja ima teranje uglavnom 2–3 puta godišnje u trajanju od 3 nedelje. Prvih 7–9 dana tog razdoblja ima blagi krvavi iscedak. Najvidljiviji znaci su u promenjenom ponašanju. Kuja deluje uznemireno, postavlja rep postrance kada oseti psa, cvili, zavija i hoće pobeći. Šetnje su tada problematične zbog privlačenja mužjaka i njihovih pokušaja da je zaskoče. U Pet centru su Vam na raspolaganju razna sredstva kojima i to razdoblje možete prebroditi bez većih problema kao i prikladne gaće za kuje.

 

Vakcinacija

Vakcinacija je izuzetno važna za zdravlje psa. Prva vakcinacija obavlja se u periodu 8–9 nedelje starosti, a druga sa navršenih 12 nedelja. Štene ne sme ići u šetnju i druženje sa drugim psima barem 14 dana od poslednje vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Prema Zakonu, obavezni ste da štene i čipujete, što je najbolje uraditi prilikom prve vakcinacije. O rasporedu vakcinacija i čipovanju posavetujte se sa veterinarom. Nakon sprovedene vakcinacije šteneta, odraslog psa trebate revakcinisati jednom godišnje protiv štenećaka, hepatitisa, leptospiroze i parvovirusne infekcije pasa do kraja života. Zakonom je obvezna vakcinacija protiv besnila, za sve pse starije od tri meseca, prilikom čega se obavlja i obeležavanje šteneta - mikročipovanje.

Running Dog 270x330px

 

Čišćenje od parazita

Štencima su velika pretnja gliste koje im majka može preneti putem krvotoka ili mleka. Simptomi zaraze su nadut stomak i proliv. Štene bi trebali tretirati tabletama za čišćenje od parazita svake dve nedelje od 3.–12. nedelje starosti te nakon toga svaka četiri nedelje do 6 meseci starosti. Psi mogu biti invadirani i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Čišćenje pasa od pantljičare sprovodi se uz vakcinaciju protiv besnila. Preporučuje se pse tretirati sredstvima protiv crevnih parazita 3–4 puta godišnje. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare pa je mogući izvor zaraze za štence. Zato je vrlo bitno preventivno delovati protiv buva. U ponudi Pet centra efikasni su preparati za dehelmintizaciju pasa u obliku paste, tableta i najpraktičnijih ampula. 

 

Buve i krpelji

Buve grizu i hrane se krvlju, uzrokujući svrab i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina tretiranja psa protiv buva:

• Ampule – najefikasniji preventivni tretman; mala količina tečnosti koju stavite na vrat psa, uništiće sve buve
• Prašak – efikasan ukoliko ga redovno koristite i dobro utrljate u krzno
• Sprejevi – odlični za uništavanje buva i krpelja, a jedini pogodni za primenu kod vrlo mladih štenaca, starijih od 10 dana
• Šampon – kupanje uz insekticidan učinak

 

Pas može pokupiti buve bilo gde. Kako bi ih eliminisali, osim psa morate tretirati i celu kuću – tepihe, zavese, parket, pokrivače kao i ležaj psa. Vrlo je važno istovremeno tretirati psa i protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita jer buve prenose neke od razvojnih oblika pantljičara. Ako imate više životinja u kući savetujemo da sve životinje istovremeno tretirate protiv parazita.

Uz buve, opasnost su i krpelji – spoljašnji paraziti koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se takođe sprovodi sprejevima, ampulama, zaštitnim ogrlicama i sl. Preparatii protiv spoljašnjih parazita najčešće su širokog spektra delovanja pa se mogu koristiti kod obe invazije – buva i krpelja.

 

Krpelje možete odstraniti posebnom pincetom koju možete  kupiti u Pet centru.  Pazite da krpelja odstranite u potpunosti. Krpelja nemojte pincetom samo povući nego ga prvo lagano zarotirajte. Možete upotrebiti i neki od insekticida neškodljivih za pse te ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć takođe možete koristiti i trik sa uljem ili alkoholom. Svakih 3–6 meseci očistite ljubimca od crevnih parazita, a mesečno zaštitite ljubimca protiv krpelja, buva i ostalih spoljašnjih parazita. 

 

Kastracija/Sterilizacija

Studije su pokazale da sterilisane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih. Sterilizacija se sa veterinarskog stajališta preporučuje radi sprečavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Ustaljeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lenje ili depresivne, međutim takve postanu zbog preteranog hranjenja i manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije. 

Zbog smanjivanja nivoa polnih hormona životinje postanu mirnije, umiljatije, a kod kuja se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mlečnoj žlezdi i infekcija materice, ali i posledičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi.

 

U postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama sterilisanih pasa. Kastracija/sterilizacija danas je rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse

 

Sve što Vam treba za Vašeg psa

U Pet centar prodavnici možete pronaći sve za Vašeg psa. Da bi Vam pomogli, pripremili smo spisak kako bi bili sigurni da ste nabavili sve što je potrebno: