Povratak

Vaše novo štene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dalmatiner
Vaše novo štene
Pre nego što dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve neophodne potrepštine. Prvih nekoliko meseci u životu Vašeg ljubimca najvažniji su za uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa novom porodicom. Trebate biti dosledni i čvrsti, a u isto mu vreme pružiti siguran i srećan dom.

Kako odabrati ime?

Idealno ime bi trebalo biti kratko. Ime sa dva suglasnika je preporučljivo jer je kratko, a štene ga neće pomešati sa kratkim naredbama ili zabranama tipa "Ne". Budite uporni - svi članovi porodice trebali bi da koriste isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagradite sa puno pohvala i igre. Obezbedite štenetu poseban krevetić. Položite ga na mirno mesto bez promaje. Prve noći u novom domu Vašem novom ljubimcu prijaće mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osećaj sigurnosti. Uteha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štence (Karlie) koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno, ne ostavljajte same niti ih  hranite zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i prihvate.

 

Vežbanje korišćenja wc - a

Puppy trainer (Karlie) - odlično je sredstvo za pomoć pri treningu jer privlači štene da vrši nuždu na jednom mestu. Za siguran rezultat, pokažite štenetu mesto gde ste stavili sredstvo i uvek ga tamo odvedite odmah ujutro, uveče pre spavanja i nakon svakog obroka. Ako samostalno ode na to mesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom. Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štene da obavi nuždu baš na tom mestu, umesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korišćenja pelena, što će ga ohrabriti da ponavlja vršenje nužde na tom mestu.

 

puppy feeding 270x330px

Ishrana

Prvi obroci novog šteneta u kući vrlo su važni. Saznajte šta je Vaše štene jelo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite preći na premium hranu poput Alleve, ili superpremium poput Brit Care, činite to postepeno u periodu od jedne do dve nedelje. Mešajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako ne biste opteretili mladi sistem za varenje. Kvalitetna suva hrana za štence, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posledicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakovanja, a ne hranu u rinfuzu. Samo originalna pakovanja garantuju kvalitet, deklarisani sadržaj, ispravan rok trajanja i očuvanost svih hranjivih sastojaka.

 

Kako odabrati pravu hranu?

U periodu od prestanka sisanja do navršenih 12 meseci starosti preporučujemo ishranu sa Alleva Puppy & Junior suvom hranom za štence. Alleva Puppy & Junior kompletan je i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu štenaca u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj te Inositol - prirodni antioksidans koji vezanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno podstiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Dodavanje "ljudskih" namirnica, kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mleko u ovom periodu može napraviti više štete nego koristi. Obezbedite svom ljubimcu vlastite posudice za hranu i vodu i uvek dostupnu svežu vodu.

 

Zašto odabrati Alleva Puppy & Junior  

• Higijena zuba - Hrskave granule sadrže kalcijum i održavaju zube čistima, desni čine čvrstima i omogućavaju svež dah
• Varenje - Kvalitetni proteini i vlakna obezbeđuju optimalnu svarljivost, voćni oligosaharidi obezbeđuju optimalan sastav crevne
  flore i zdravu probavu

• Regulisana stolica - Ekstrakt juke pomaže pri varenju i redukuje miris izmeta
• Imunitet - Vitamini jačaju odbrambeni imunološki sistem organizma
• Energija - Optimalan odnos proteina za kontinuirani nivo energije
• Sjajna dlaka - Omega-3 i Omega-6 masne kiseline pomažu štenetu da održi sjajnu svilenkastu dlaku

dog kupanje 270c330px

 

Higijena zuba

Zdravi zubi vrlo su važan faktor za celokupno zdravstveno stanje Vašeg šteneta. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte upotrebljavati pastu koju Vi koristite, jer njena pena kod šteneta može izazvati napad panike i iritaciju želuca ukoliko je proguta.

 

Kupanje

Mnogo je načina na koji možete održati štene u najboljoj formi. U Pet centru možete pronaći šampone, suve šampone, vlažne maramice i sprejeve, koji su korisni svaki na svoj načn. Većina vlasnika pasa preferira blagi šampon za štence, peškir i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, budući da prečesto kupanje isušuje kožu.

 

Poslušno štene bitće srećnije, smirenije i zabavnije od nestašnog. Najbolje doba za trening psa je između 12. i 18. nedelje starosti. Osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba podsticati kroz čitav život. Učenje zasnovano na nagradama je najefikasije, ukoliko nagrada sledi nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo sa činom koji joj prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, delovaće kontraproduktivno.

Kada je vreme hladno obucite svom štenetu Puppy kaputić. Uvek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite spremni dati ih štenetu neposredno nakon što je pozitivno odreagovalo na naredbu. Počnite sa učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: "Sedi", "Dođi", "Lezi" i sl. Koristite igračke i žvakalice, pazeći da Vi kontrolišete igru. Naučite štene da bude društveno i uvek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje sa drugim ljudima i životinjama, možete izbeći buduće probleme u ponašanju.

puppy fleas 270x330px

 

Vakcinacija

Vakcinacija je izuzetno važna za zdravlje Vašeg šteneta. Obično se prva vakcinacija obavlja u periodu od 8-9 nedelje starosti, a druga sa navršenih 12 nedelja. Prema Zakonu, obavezni ste štene i čipovati, što je najbolje obaviti prilikom prve vakcinacije. O rasporedu vakcinacija i čipovanja posavetujte se sa veterinarom.

 

Čišćenje od parazita

Velika pretnja štencima su gliste koje im majka može preneti putem krvotoka ili mleka. Glista, dok je u stadijumu larve, u neaktivnom stanju može kroz mleko zaraziti štene. Simptomi zaraze glistama kod štenaca su nadut stomak i proliv. Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3.-12. nedelje starosti, zatim nakon toga svake četiri nedelje od 12 nedelje od 6 meseci starosti. Osim glistama, psi mogu biti invadirani i drugim crevnim parazitima od kojih su najčešće pantljičare. Čišćenje pasa od pantljičare sprovodi se uz vakcinaciju protiv besnila. Preporučuje se pse tretirati sredstvima protiv pantljičara 3-4 puta godišnje. Buva je prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štence.

 

Buve

Buve grizu i hrane se krvlju, izazivajući svrab i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina na koje svoje štene možete tretirati protiv buva:

 

• Ampule - najefikasniji preventivni tretman; mala količina tečnosti koju stavite na vrat šteneta, 
  uništiće sve buve
• Prašak - efikasan ukoliko ga redovno koristite i dobro utrljate u krzno
• Sprej - pogodan za primenu kod štenaca starijih od 10 dana

• Šampon - kupanje uz insekticidan učinak

Osim buva, opasnost su i krpelji - spoljašnji paraziti koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se takođe provodi sprejevima, ampulama i sl.

 

Preparati protiv ektoparazita najčešće su kombinovanog spektra delovanja pa se mogu koristiti kod obe invazije - buva i krpelja.

 

Sve što je potrebno za Vaše štene

U Pet centar prodavnici možete pronaći sve za srećan početak života Vašeg šteneta. Ukoliko ste dobro pripremljeni, Vaše štene će puno lakše postati deo Vaše porodice. Da bi Vam pomogli, pripremili smo spisak kako bi bili sigurni da ste nabavili sve što je potrebno: