Povratak

Morsko prase

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ruke zamorcic 270x330px

Jesam li prava životinja za tebe?
Morski prasići su idealni kućni ljubimci za decu. Ponekad su razdražljivi, ali retko ogrebu ili ugrizu vlasnika. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni. Životni vek morskog praseta je 4 - 8 godina.

 

Odakle dolazim?
Morski prasići su poreklom iz centralnog dela Južne Amerike. U 16. veku španski osvajači prenose ih u Evropu, gde postaju omiljeni kućni ljubimci. Zamorče ili morsko prase dobio je tako i ime: donešen je preko mora i oglašava se kao prase. U okviru vrste postoji više varijanti boje i krzna. Osnovne podele: kratkodlaki mekane dlake, svilene dlake, duge dlake.

 

Gde volim da živim?
Morski prasići su prilično aktivni i zahtevaju dosta prostora.

Mesto na kojem će morsko prase boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vetra, promaje i naglih promena temperature. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da njegova površina nije manja od 120 x 60 cm i da ne bude niži od 50 cm. Naravno, ukoliko imamo više jedinki, potreban je veći kavez. Ako je kavez manji, morsko prase moramo češće puštati u šetnju po stanu ili nekom spoljašnjem dobro ograđenom i zaštićenom prostoru. Morsko prase će se osećati sigurnije ukoliko je njegov kavez na uzvišenom mestu. U samom kavezu potrebno je obezbediti mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i naravno nesmetano kretanje. Dno kaveza treba biti posuto piljevinom koju treba svakodnevno čistiti kako bi se izbegli neprijatni mirisi i pojava bolesti. Bilo bi poželjno da morsko prase svaki dan može izaći iz kaveza, ali treba obratiti posebnu  pažnju kako ne bi grickao električne kablove ili otrovne biljke.

Kako sa mnom postupati?
Prvi dan u novoj sredini morsko prase će biti plašljivo i suzdržano. Pre nego što ga pokušate uzeti u ruke, važno je sa njim nekoliko dana "razgovarati". Nakon toga mu ponudite ukusan zalogajčić iz ruke i kada vidite da više nije plašljivo, uz mirno pričanje uzmite ga u ruke i mazite. Tako ćete zadobiti njegovu naklonost. Nakon toga će vam iz znatiželje i samo dolaziti u ruke.

Šta rado jedem?
Morski prasići su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane, pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici uvek treba imati  mešavinu semenja  za morske prasiće i svakodnevno sveže voće i povrće. Kako su velike izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane za morsko prase bila bi 1 kašika dnevno. Za ishranu morskom prasetu možemo ponuditi: spanać, celer, paradaiz, šargarepu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (sa nezagađenih površina, nikako uz puteve), list maslačka.

 

zamorcic 270x330px

Održi me fit i zdravim
Zdravo morsko prase ima bistre oči, suvu njuškicu i uredno i sjajno krzno. Nokti i zube bi trebali redovno kontrolisati. Probleme sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promenom izgleda ili ponašanja mora rešavati veterinar. Dugodlake morske prasiće bi trebalo redovno češljati kako bi im dlaka bila u što boljem stanju, da se ne bi zapetljavala, a ako primetimo da dužina dlake smeta morskom prasetu prilikom kretanja ili se previše prlja kod obavljanja nužde, moramo je skratiti.

Zdravlje 
Morsko prase je zdravo kada:
- Živahno je i ima dobar apetit
- Oči mu nisu suzne i krmeljive
- Zubići i nokti mu nisu predugački
- Ima suv nosić
- Dlaka je sjajna i miriši na sveže seno ili slamu
- Nema oteke ili vidljive povrede

 

Razmnožavanje
Mužjaci su spremni za parenje sa 60 dana, a ženke s 28 - 35 dana. Graviditet traje 59 - 72 dana, a na svet dolazi od 2 - 5 morskih prasića. Čim se izlegu, morski prasići imaju otvorene oči i dlaku. Sisaju 2 - 3 nedelje. Ako se odlučite da parite ženke morate to učiniti dok su mlađe (od 6 meseci do godinu dana starosti).

Volim li društvo?
Morski prasići vole društvo i bilo bi idealno da je u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su mali. Morski prasićii postaju agresivni ako ima više mužjaka blizu ženki. Sam mužjak može bez problema boraviti samili sa drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno. Ukoliko ih naknadno spajate upoznavanje mora biti postepeno. Ukoliko je mužjak kastriran, dozvoljene su sve kombinacije. Zajednički život morskog praseta kunića nije idealan zbog razlika u ponašanju.

 

Spisak za kupovinu: