Povratak

Hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
hrcak 270x330px

Jesam li prava životinja za tebe?

Hrčak je idealan porodični ljubimac. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i razigrane životinjice. Pogodnije su za stariju decu koja se o njima mogu brinuti. Očekivani životni vek hrčka iznosi 2-3 godine. Odličan je ljubimac za osnovnoškolce koji kroz druženje sa njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos sa prirodom i nekim njenim procesima.

 

Odakle dolazim?
Poreklo hrčka zavisi od vrste. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski (Centralna Azija, Severna Rusija, Mongolija), kineski (Mongolija i Severna Kina), sibirski (Istočni Kazahstan, Severozapadna Rusija).

Gde volim živeti?
Novi dom za hrčka trebao bi imati najmanje 60 x 50 x 40 cm. U kavezu bi trebalo postaviti  još i kućicu, bočicu za vodu, posudu za hranu, točak i ostale vrste igračaka za glodare. Najbolje je kupiti gotovu piljevinu za hrčka. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu trebalo bi čistiti svaki dan. Kavez bi trebali jednom nedeljno detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje dobro isperite. Kavez bi trebao biti na stabilnom mestu kako bi se sprečio pad. Toplota direktne sunčeve svetlosti ili radijatora, kao i promaja, visoka vlažnost i dim cigareta mogu ugroziti zdravlje hrčka.

 

Kako sa mnom postupati?
Pustiti nekoliko prvih dana da se hrčak prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. Uzima se u ruke ruke tako da je potpuno obuhvaćen obema šakama. Manja deca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Umeju biti veoma brzi i zato u početku dok ne steknete osećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni.

Šta rado jedem?
Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radič, banane, lešnici. Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog oko 5 g (jedna mala kašika). Za redovno trošenje zuba, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, leska), ili različite gotove "grickalice" koje možete kupiti u prodavnici za ljubimce. Kamen za glodare posluće za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

hrcak ruke 270x330px

 

Održi me fit i zdravim
Ukoliko primetite da vaš hrčak nema apetita, ima proliv, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti veterinarsku pomoć. Stres i pokvarena hrana mogu prouzrokovati proliv. Svakodnevno treba sklanjati staru hranu iz kaveza i izbegavati stresne situacije.

 

Zdravlje
Zdravi hrčak:
- kreće se brzo i hitro
- oko njuškice, očiju i čmara ima čisto i uredno krzno
- ima gusto krzno
- nema poteškoća sa disanjem (diše tiho)
- nema nikakve vidljive povrede

 

Razmnožavanje
Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara. Ženke se mogu razmnožavati već od šeste nedelje. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosečno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2 "- 15. Oči mladunaca otvaraju se nakon 10-15 dana. Nakon 4 nedelje mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 meseca potpuno su odrasli. Bitno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju držati zajedno, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki.

 

Volim li društvo?
Sirijski hrčak je samotnjak i voli da bude sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole život u paru.

 

Spisak za kupovinu: