Povratak

Afrički patuljasti jež

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jez2

Jesam li prava životinja za tebe? 

Ježevi su sitni sisari, bubojedii iz porodice Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Dve su glavne grupe ježeva: evropski jež koji je zakonom zaštićen i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac. 

 

Jednostavni su za držanje, nisu agresivni pa ih je uz malo strpljenja lako možete pripitomiti. Nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi preosetljivih na životinjsku dlaku. Budući da preko dana uglavnom spavaju i da su aktivni noću, idealni su za osobe koje preko dana imaju puno obaveza, a uveče se žele opustiti uz svog ljubimca. Ne preporučuju se kao ljubimci za mau decu.

 

Odakle dolazim?

Poreklom su iz Afrike, ali žive širom Evrope, Azije i na Novom Zelandu.

Afrički patuljasti jež je ovalnog oblika, sa vrlo kratkim repom, odrasle veličine od 17 do 24 cm. U prirodi mu je životni vek od 1,5 do 3 godine, a držanjem u zatočeništvu dožive oko 6 - 9 godina.

 

Gde volim da živim?

Za kavez je bitno da bude što veći, bogato prostrt steljom kako bi jež mogao rovati i zakopavati se. U kavezu treba da postoji mesto za sakrivanje, a to mogu biti kućice, cevi, ili krpe pod kojom će životinjice spavati i gde će se osećati sigurno. Ježu treba omogućiti dosta vežbe tokom noći, zato u kavez treba postaviti krug za trčanje, razne igračake, a takođe mu treba obezbediti mesta za penjanje jer su ježevi odlični penjači i vrlo brzi trkači.  Preporukaje da im se omogući i slobodno kretanje u prostorijama obezbeđenim od povreda ili bekstva.

 

U kavez treba postaviti dve posudice za hranu: jednu za suvu, drugu za vlažnu hranu  i posudicu/pojilicu za vodu. Neki ježevi od početka ne znaju da piju iz pojilice pa u tom slučaju trebalo bi ispod pojilice staviti i posudicu sa vodom. Najviše im odgovaraju sobne temperature između 18 i 22°C. Ne treba ih izlagati niskim temperaturama kako bi izbegli hibernaciju (zimski san).

 

Kako sa mnom postupati?

Ježa bi trebalo nežno uzimati u uvek oprane ruke, kako bi se navikao na vlasnikov miris. Kao što prepoznaju miris, ježevi prepoznaju i vlasnikov glas, pa je prilikom socijalizacije bitno nežno i tiho pričati ježu. Nakon što se jež nežno i oprezno izvadi iz kaveza, najbolje je staviti ga u krilo i ponuditi omiljenu poslasticu, kako bi vađenje iz kaveza povezao sa prijatnim činom. Pritom je dobro ježa nežno dirati po leđima, od pozadi prema napred do njuškice (proces koji traje nedeljama), sve dok se ne prestane skupljati u lopticu i šištati. Postepeno, jež će dopustiti i diranje po delovima tela bez bodlji – njuškici, licu, nožicama i stomaku. Kada se upoznaju sa vlasnicima, ježevi postaju vrlo umiljati. 

 

baby-jez

Šta rado jedem? 

Ježevi su svaštojedi, ali im osnovu ishrane čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima i glistama. Ukoliko ste u mogućnosti ponudite im ovakav obrok.

Od voća i povrća dobro je dati endiviju, paradajiz, spanač, šargarepu, zatim jabuku, bananu, narandžu, dinju, borovnice i suvo grožđe i svaki dan dodati malo svežeg posnog kravljeg sira, kvalitetne dehidrirane ili mokre niskokalorične hrane za mačke kao i kuvano jaje.

 

Održi me fit i zdravim

Ježevi su skloni gojenju pa im je potrebno omogućiti što više kretanja. Ukoliko primetite da se se pojavili spoljašnji ili unutrašnji ili paraziti najbolje je potražiti veterinarsku pomoć

 

Zdravlje

Jež je zdrav kada:

- živahan je noću i ima dobar apetit
- oči mu nisu suzne i krmeljive
- nokti mu nisu predugački
- ima vlažan nosić
- nema otoke ili vidljive povrede

 

Razmnožavanje

U prirodnim uslovima ježevi imaju jedno, ređe dva legla u toku godine. Ženke nose mlade u proseku 35 dana. Broj mladunaca u leglu varira od 4 do 6 ježića. Mladunci se okote slepi, odnosno zatvorenih očiju, a progledaju za 14 - 18 dana. Prestaju sa sisanjem  sa oko 18 - 20 dana starosti pa napuštaju leglo nakon 6-te nedelje života. 

 

Volim li društvo?

Osim za vreme parenja, ježevi su uglavnom samotnjaci i reaguju agresivno na druge pripadnike svoje vrste. Po karakteru su jednako dobri kućni ljubimci i mužjak i ženka.

 

Spisak za kupovinu: