Povratak

Afrički tvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ferret


Jesam li prava životinja za tebe?

Ovo su izuzetno simpatične životinjice koje brzo prirastaju srcu. Zbog svog veselog karaktera privlače sve starosne kategorije ljudi, međutim nije preporučljivo držati ih u porodicama sa malom decom. Velike su spavalice pa su prikladni ljubimci  za one koji dosta vremena provode izvan kuće. Životni vek im varira od 5 do 10 godina.

  

Odakle dolazim?
Potiču od domestifikovanog evropskog tvora, a pretpostavlja se da su pripitomljeni pre 2500 godina. Latinski naziv je Mustela putorius furo. U narodu je najčešće korišćen naziv afrički tvor ili ferretka.

  

Gde volim da živim?

Tvorovi jako vole da spavaju, a ostatak dana vole da istražuju, zato im je potreban kavez minimalnih dimenzija 80x50x60cm. 

  

U kavez smestite ćebence i/ili ležaljku, razne tunele, posudu za hranu i vodu koje se mogu pričvrstiti na rešetke kaveza kao i obavezno posudu za obavljanje nužde ispunjenu peskom za mačke. Ukoliko je tvor pušten u prostoriji ili po stanu, svakako obratite pažnju na to da se ne može negde zavući, zakačiti kandžicom ili dospeti do nečega što bi ga moglo povrediti.  

 

Kako sa mnom postupati?

Tvorovi grizu (neki jače, neki slabije), zato je potrebno dosta strpljenja da bi  se od toga odvikli ili im se griženje dopušto samo tokom igre. U početku će Vam za vaspitavanje i rukovanje možda biti i potrebna rukavica (zavisno od jačine ugriza), ali kad jednom uspete postići da tvor ne grize sa namerom da Vas povredi, shvatićete da se sav uloženi trud itekako isplatio. Tvorovi dosta vremena provode spavajući, i tih par sati dnevno koliko su budni, traže Vašu pažnju, pa ih nemojte zanemarivati. Razne igre lovca ili skrivača u kojima učestvujete zajedno sa Vašim ljubimcem njemu su neizmerna sreća, a Vas njegovo veselo oglašavanje, sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

ferret2

Šta rado jedem?

Tvorovi spadaju u porodicu Mustelida pa su isključivi mesojedi. Njihova ishrana trebala bi se bazirati na kvalitetnoj hrani specijalizovanioj za tvorove (sa što manjim procentom žitarica, zbog nemogućnosti varenja vlakana) ili na visoko kvalitenoj (super-premium) hrani za mačke.

 

Možete ga hraniti i mesom (piletina, ćuretina, zečetina), sirovim ili prokuvanim u vodi bez začina i soli i dati mu tu vodu za piće umesto vode iz  slavine, što će on sa oduševljenjem prihvatiti. Takođe, možete mu  povremeno dati i prepeličja jaja, maslinovo ulje, kao i poznatu smesu zvanu duck soup koju možete pripremiti kod kuće.

 

Nikako mu nemojte davati hranu i poslastice za pse i obavezno izbegavajte slatkiše. Oni im se veoma sviđaju, ali zbog zdravlja ih ne smeju komzumirati.

 

Održi me fit i zdravim

Zdravi tvor ima:

- bistre oči i čiste uši

- lagano vlažnu njuškicu

- bele zube i ružičasti jezik i zubno meso

- redovno jede, pije vodu i obavlja nuždu

- reaguje na zvuke oko sebe.

 

Odrastao mužjak naraste 30 do 60 cm i teži od 1200 do 2000 grama, dok je ženka nešto sitnija, telesne mase 500 do 1000 grama. Tvorovi obožavaju šetnje i istraživanja pa ih uz povodac prikladne veličine možete šetati prirodom. Nokte je potrebno redovno skraćivati, ali sa posebnim oprezom da se ne bi povredio kapilar u sredini nokta, što može biti bolno iskustvo i za Vas i za Vašeg ljubimca.

 

Zdravlje

Tvorovi su osetljive životinje, podložne prehladi, a mogu oboleti od štenećaka, smrtonosne bolesti protiv koje se moraju vakcinisati svake godine. Oboljevaju još i od inzulinoma, ECE i bolesti nadbubrežne žlezde. Tvora je potrebno vakcinisati protiv besnila ukoliko izlazi van kuće ili je u kontaktu sa drugim životinjama.  Kod tvorova je u načelu  teško uočiti simptome bilo koje bolesti, pa je poželjno čim primetite da Vaš ljubimac odbija  hranu, ima problema sa stolicom, ili  je bezvoljan, što pre posetiti veterinara. Preko leta pazite da je tvor u klimatizovanoj prostoriji, a zimi da mu nije hladno. 

 

Razmnožavanje

Tvorovi postaju polno zreli u periodu od 6 do 8 meseci. Mužjaci tada počinju sa ispuštanjem mirisa, pojačava se intenzitet mirisa mokraće i postanu agresivniji, dok ženkama otekne vulva. Ako se ženka ne pari, zbog pojačanog nivoa hormona u organizmu može ozbiljno oboleti.

 

Ženka je gravidna u proseku 35-45 dana i može okotiti 1-18 mladunaca. Tek okoćene bebe su gluve, slepe i bez dlake. Dodatno hranjenje mladunaca počinje u periodu od 3 nedelje, u periodu od 4 nedelje progledaju, dok  se  sa 8 nedelja mogu početi odvajati od majke.

 

Tvora koji je kupljen da bude kućni ljubimac, najbolje je kastrirati/sterilisatiati pre samog početka perioda teranja, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

 

Volim li društvo

Tvorovi su razigrane životinje i jako vole društvo. Međutim, potrebno je prilikom prvih kontakata sa drugim životinjama, tvora držati pod nadzorom i pratiti reakcije. U većini slučajeva se dobro slažu sa drugim tvorovima, mačkama i psima, ali zbog svoje karnivorske prirode nagonski napadaju ptice i glodare pa nije preporučljivo ostavljati ih  same u prostorijama sa potencijalnim plenom.

 

Spisak za kupovinu:
  • • informativni letak o afričkim tvorovima                        
  • kavez (min. 80x50x60 cm)                                                 
  • transporter                                                                         
  • • kućica,tuneli                                                                                 
  • posudice za hranu i vodu                                               
  • kvalitetna hrana za tvorove ili mačke                 
  • posuda za WC i pesak