Povratak

Bradata agama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bradata1

Jesam li prava životinja za tebe?

Bradate agame su inteligentne životinje, karakteriše jedinstvena ličnost i izrazito su prijateljski nastrojene prema ljudima. Dovoljno su inteligentne da prepoznaju vlasnika i reaguju na svoje ime.   

 

Odakle dolazim?

Postojbina bradatih agama je australijski kontinent. Australija je još šesdesetih godina prošlog veka zabranila trgovinu divljih ulovljenih jedinki. Ovaj popularni kućni ljubimac se uspešno uzgaja širom sveta, a uzgajivači ulažu znanje i energiju u kreiranje zdravih i izdržljivih jedinki predivnih varijeteta boja.  Uzgojene agame mogu živeti 7 – 10 godina.

 

Gde volim da živim?

Stakleni terarijum za odraslu jedinku mora biti minimalnih dimenzija 90 x 45 x 45 cm. 

Bradate agame klasifikujemo kao semiarborealnu vrstu, pa mesto za sunčanje neka ne bude na samom podu terarijuma, već na malom uzvišenju, dovoljno velikom da se agama može udobno smestiti, npr. velika drvena grana. Ukoliko koristite naslagano kamenje, zalepite ga neotrovnim silikonom (otpornim na toplotu) da se kamenje ne uruši i povredi ljubimca. Vlaga u terarijumu treba biti 30 – 60%. Posuda za vodu mora biti velika i plitka, jer će se neke agame rado u njoj kupati. 

 

Svetlo za sunčanje potrebno je radi održavanje ciklusa dana i noći, kao i za greanje prostora za sunčanje (38 – 43°C, a za starije životinje nešto niže temperature). U hladnijem delu terarijuma treba održavati temperaturu 21 – 30°C. Izvor UVB svetla je neophodan za sintezu vitamina D3 bez kojeg nema metabolizma kalcijuma u telu gmizavaca. Izvor UVB svetla treba da gori celo vreme kad i svetlo za sunčanje. Kao izvor tog svetla mogu poslužiti rasvetne cevi ili sijalice.

 

Govor tela

Bradate agame su dobile ime po naboru kože pod bradom, punim bodljikavih izraslina. Taj nabor mogu naduvati kada žele nekoga uplašiti ili kada su uplašeni.  Brzim energičnim pokretima glave izražavaju dominaciju. Kada pokazuju pokornost ili želju za parenjem, nežno odmahuju glavom. Bradu mogu intenzivno potamneti kada su agresivni, a ponekad i pre parenja.

 

bradata-baby

Kako sa mnom postupati?

Agame po pravilu nisu agresivne pa je sa njima lako postupati. Agresivne su jedino ako su uplašene. Uz malo strpljenja i pažnje, vaš novi ljubimac će vrlo brzo postati sasvim pitom i prijateljski raspoložen.

 

Šta rado jedem?

Bradate agame su svaštojedi, ishrana im se mora sastojati od insekata, povrća i voća. Za optimalno varenje je važno ostaviti svetla upaljena najmanje dva sata nakon hranjenja. Odrasla agama bi trebala da jede 70% povrća, a 30% insekata, dok je kod juvenilnih životinja, do perioda od jedne godine, odnos obrnut. Skloni su gojenju, pa se savetuje „trojno“ hranjenje: dan salate, dan insekata, dan posta.  Kao izvor hrane animalnog porekla najbolji su cvrčci, ali pazite da nisu duži od širine imeđu agaminih očiju. Od biljne hrane, dnevno nudite nasečenu zelenu salatu različitih vrsta, kao i narendano povrće. Voće ponudite jednom nedeljno. Štetna hrana za bradate agame su svici, rabarbara i avokado.

 

Održi me fit i zdravom

Zdrava agama mora biti aktivna i živahna, dobrog apetita. Oči su joj bistre, pa reaguje na nadražaje iz okruženja. 

 

Najčešće bolesti agama su:

- metabolička bolest kostiju (MBD) kao posledica nedostatka vitamina D3, sa simptomima dekalcifikacije kostiju i posledično telesnim malformacijama i prelomima ekstremiteta 

- opstrukcija varenja hrane, najčešće uzrokovana ingestijom podloge ili hranjenjem prevelikim plenom 

- truljenje repa – uzrokovano premalom vlažnošću u terarijumu i  povredama

- unutrašnji i spoljašnji paraziti 

- upala disajnih puteva uzrokovana bakterijama, kojoj pogoduje suviše hladno okruženje 

 

Razmnožavanje

Odrasle agame su sasvim polno zrele u periodu od 1,5 godine, kada dosežu dužinu i do 50 cm. Polni dimorfizam je slabo izražen pa je teško jednostavno odrediti pol životinje. Pol se određuje razlikama u izgledu i smeštaju femoralnih pora i repnih kvrga. 

 

Volim li društvo?

Bradate agame bi po pravilu trebalo držati same.

 

Spisak za kupovinu:

  • • informativni letak o bradatim agamama                                                 
  • • terarijum min: 90x45x45 cm (idealno:120x60x60 cm)
  • • termometar, higrometar
  • UVB rasveta
  • rasveta za sunčanje