Povratak

Anubias barteri var. barteri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
anubias barteri var barteri pot

Porodica: Araceaeee
Potrebe: nije zahtevna biljka
Prirodno stanište: zapadna Afrika, Kamerun, Nigerija


Uslovi za rast i razvoj:
Parametri vode: pH 5,5 - 8; GH 2 - 15; 22 - 27˚C
Potreba za svetlom: slaba
Smeštaj u akvarijumu: zadnji deo


Opis biljke:
Visina: 40+ cm
Širina: 25 - 30 cm

 

Spororastuća vrlo otporna močvarna biljka, koja  može da se dobro prilagodi na rast ispod vode. Tvrdi listovi čine je pogodnom za aranžiranje akvarijuma sa ribama biljojedima. Za rast nije preterano važna tvrdoća vode. Raste na lokacijama koje su u senci i polu senci, uz brze potoke, polupotopljena ili potpuno van vode, a retko kada u potpunosti ispod vode.

Uglavnom raste na kamenju ili panjevima, a retko na podlozi. Potrebno je još jednom naglasiti da se u podlogu nikako ne sme staviti rizom iz kojeg rastu listovi, već samo korenje jer u suprotnom dolazi do truljenja biljke. Stavlja se na mesto gde nema puno jakog svjetla jer će da se na njegovim spororastućim listovima pojave alge. Kada dođe do truljenja starijih listova, bez straha  se može otkinuti sa rizoma. 

Zbog svog sporog rasta neće puno doprineti potrošnji nitrata iz vode. Anubias barteri var. barteri je jedna od najzahvalnijih akvarijumskih biljaka, velika, atraktivna, robusna, praktično neuništiva pa je ukras u svakom akvarijumu, a mogućnost pričvršćivanja na kamenje i drveće i otpornost na ribe biljojede samo povećava njenu iskoristivost.