Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Uselila sam se u stan u kojem postoji mačka i preuzela sam odgovornost. Mačka je ovde već 14 godina, nije se iselila iz stana i pronađena je kao dete na ulici. U poslednje vreme je puno mjaukala kada je na svom toaletu i vrlo često ide i ne radi ništa osim što rasipa pesak. Zatim se popela na krevet i pomokrila se na njega - to je radila već dva puta ranije. Koristim kristalni pesak, već dugo ga koristim. Mislila sam da je do peska, ali s obzirom da nije novo uveden, ne znam šta da mislim. Inače ne spavam noću, ali nekako sam navikla da ona traži pažnju. Ne znam da li je nešto boli? Ponekad mislim da posvuda razbacuje pesak (ali, bukvalno, nalazim ga u svom krevetu ispod pokrivača, u kuhinji ... Mogla bih da ga očistim svakih 5 minuta), takođe neka poruka, koja privlači pažnju, ne znam. Obično puno spava, praktično ceo dan, pa čak i noću se smirila, ali ovo sa peskom i mokrenjem polako me brine. Sterilisana je i stara, ima posebnu Hillovu hranu. Ako možete da pomognete, bilo bi lepo, jer razmišljam o tome da je odvedem veterinaru, možda ona zaista ima probavne probleme ili inkontinenciju. Hvala, Ana

O: Iako mačke ponekad žele da omete vlasnike promenom uobičajenog ponašanja, sve što ste opisali ukazuje na probleme sa donjim urinarnim traktom.

Stoga bi bilo najbolje da što prije odvedete mačku na veterinarski pregled. Teško mokrenje mjaukanjem i kopanjem peska karakteristični su simptomi zapaljenskih promena i stvaranja kamenaca u bešici. U većini slučajeva, ovi kamenčići se uspešno rastvaraju pomoću posebnih programa medicinske dijete, ali veterinar treba da odluči da li je potrebna i antibiotska terapija.

 

OZNAKE: