Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam pitanje o težini mačaka, u mom slučaju mužjaka. Dakle, ja sam vlasnik kastriranog mužjaka, starog skoro 10 meseci, težina mu se kreće između 5 i 5 i po kg, hranim ga prema uputstvima na ambalaži, 3-4 kesice vlažne hrane plus porcije Suva hrana. Pitam se da li je njegova težina u redu. Šaljem vam fotografiju u prilogu. Veliki pozdrav! Josifa

 

O: Prema fotografiji koju ste poslali, lično bih rekao da vaša mačka ima optimalnu telesnu težinu.

 

Konačna telesna težina odrasle domaće kratkodlake mačke je 3,5-4,5 kg.

 

Već se iz gore navedenog vidi da se vaš ljubimac odbija od zadatih okvira, ali to ne mora da znači da je mačka ugrožena ili da ima prekomernu težinu. Konačna težina kao i telesni okvir zavise od puno stvari, a najviše od gena.

 

Tako da mislim da ne biste trebali brinuti zbog činjenice da vaša mačka već teži preko pet kilograma. Iz slike se jasno vidi da je reč o većem primerku domaće mačke, pa zaista mislim da nema razloga za brigu.

 

Rezultat tela podeljen je u pet nivoa:

 

1. stepen - neuhranjenost Rebra, lumbalni pršljenici, karlične kosti su vidljivi. U celom telu nedostaje potkožnog masnog tkiva, a prisutan je i nedostatak mišićnog tkiva.

 

2. stepen - Gubitak kilograma Rebra su lako opipljiva ili vidljiva bez primetnog potkožnog masnog tkiva. Vidljive su bodljikave izbočine lumbalnih pršljenova, karlične kosti malo izražene. Stomak je izgladnjen od gladi sa profila.

 

3. stepen - Optimum Rebra su opipljiva bez viška potkožnog masnog tkiva. Gledano iz profila, stomak je blago uvijen. Bodasti izdanci pršljenova su blago opipljivi.

 

4. stepen - Prekomerna težina Generalno puniji izgled životinje. Teško opipljiva rebra. Primetne naslage znojnog masnog tkiva duž leđa i oko korena repa. Stomak nije uvijen već ravnih linija ili blago izbočen.

 

5. stepen - gojaznost Primetne značajne nakupine potkožnog masnog tkiva u grudima, kičmi, vratu, udovima i korenu repa. Stomak nije uvijen već naprotiv, visi prema zemlji i vrlo je izražen.

 

Ako je mačka aktivna, kreće se, igra se, izlazi napolje, lovi, ... onda čak nije ni potrebno menjati način ishrane.

 

Ovo pominjem jer su kastrirane mačke sklonije taloženju masti zbog nedostatka hormona, što je zbog smanjene aktivnosti. Savetujem vam da nadgledate telesnu težinu kućnog ljubimca, pa ako kratkoročno primetite značajno povećanje telesne težine, uredite njegovu ishranu smanjenjem količine ili prelaskom na hranu za kastrirane životinje.

 

OZNAKE: