Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imamo jednogodišnju mačku koja slobodno šeta napolju i druži se sa drugim mačkama, u poslednjih nedelju dana ne može da jede iako traži hranu, a onda jednog dana jede normalno i opet od početka kao da ne može da jede, ponekad curi pljuvačka (prozirna), smršala je, ali je i dalje vrlo razigrana i voli da se igra, a nas napada samo da bi isprovocirala igru. Kosa mu opada. Nos je sada u redu, osim što je poneka prljav, što nikada ranije nije bio, jer je vrlo uredna. Veliki pozdrav. Gordana

 

O: Povećana salivacija može se javiti iz nekoliko razloga. Za početak treba spomenuti zubne bolesti (npr. Frakture zuba), strana tela u usnoj šupljini i gingivitis ili upalu desni.

 

Upaljene ili oštećene pljuvačne žlezde takođe mogu dovesti do povećanog salivacije. Infekcija virusom mačjeg herpesa (rinotraheitis) ili kalicivirusom takođe može prouzrokovati povećano salivaciju, ali tada se najčešće javljaju i drugi simptomi bolesti, poput groznice, kijanja, gubitka apetita i ispuštanja iz očiju i nosa (otuda „prljav“ nos ).

 

Kod mladih mačića povećano saliviranje može biti uzrokovano portosistemskim (jetrinim) šantom i nekim bolestima jetre, ali može biti i rezultat nekih lekova, preparata protiv buva (lizanje), progutanih biljaka ili malih guštera. U svakom slučaju, da bi se utvrdio tačan uzrok, potrebno je detaljno ispitati usnu šupljinu i, uopšte, izvršiti klinički pregled životinje kako bi se utvrdila odgovarajuća terapija.

 

Što se tiče osipanja ili gubitka kose, ono se fiziološki odvija dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ako mačka ne gubi dlaku samo na određenim mestima i nema vidljivih područja bez dlake ili bilo kakvih promena na koži, verujem da nema razloga za brigu, već da je reč samo o redovnoj promeni dlake. Međutim, ako želite, možete mački povremeno dati neke od preparata za jačanje tela i imunološkog sistema uopšte, poput paste Immunoboost, paste VMP ili multivitaminske paste Calo - Pet, koja se takođe preporučuje za poboljšanje apetita.

 

OZNAKE: