Promena na prstu iguane
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam pitanje za iguanu. Želim da je odvedem na pregled. Sumnjam da na jednom noktu ima gangrenu, nokat ne raste i ljuske su sivkaste kao da će koža otpasti. Tek sam nedavno primetio tu promenu, nisam obraćao pre pažnju jer je imala nedavno presvlačenje. Radi se o ženiki, staroj skoro 6 godina.
Hvala. Vinko

O: Iguani je najpotrebnije omogućiti dovoljno veliki prostor, primeren njenim životnim potrebama. Ukoliko je prostor terarija premalen, onemogućićemo joj dovoljno kretanja usled čega će doći do nepravilnog razvoja kostiju, iskrivljenja ili lomova repa, kralježnice, prstiju.

Takođe, treba posvetiti pažnju mikroklimatskim uslovima i higijeni podloge jer podloga kontaminirana (urinom, fecesom, prevelikom vlagom) uslovljava bolestima probavnog trakta i infekcijama tabana.

Iguane su arborealni gušteri, što znači da u prirodi žive u krošnjama drveća, u ovom slučaju na postavljenim granama ili policama unutar terarija. Pri postavljanju polica ili grana treba pripaziti na spojeve ili rešetke jer su česta zaglavljenja delova ekstremiteta ili repa.

Nisam siguran je li do povrede prsta vaše iguane došlo zbog traume istog ili je u pitanju infekcija koja je rezultirala gangrenoznim procesom.

Preporučam odlazak u veterinarsku ambulantu, gde će veterinar specijalističkim pregledom ustanoviti o čemu je reč i adekvatno reagirati. Ponekad su u teškim slučajevima potrebne amputacije gangrenom zahvaćenog dela ekstremiteta, kako bi se spasao život životinje.

Svaka veterinarska ambulanta koja je specijalizovana za lečenje malih životinja, adekvatno je opremljena za dijagnostikovanje i dalji tretman vašeg ljubimca.