Pas pije više vode
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam labradora muškog, kastriranog, starog 9 godina. Ima 36 kg. Čini mi se da u zadnje vreme pije dosta vode. Popije oko 3 litre dnevno. A koliko sam pročitala, na njegovu kilažu bi to trebalo da bude oko 2 l. Naravno posledica toga je često mokrenje. Sve ostalo mi se čini da je u redu. Dobro je raspoložen, jede, nema nikakvih poteškoća. Oko tri meseca jede kombinaciju Eukanube i Ariona. Je li postoji mogućnost da je ta hrana više dehidrirana od ostalih? Da li bih trebala nešto poduzeti? Unapred vam hvala na pomoći. Lp, Lidija

O: Bez obzira na starost životinje, pojačani unos tečnost i posledično pojačano mokrenje u većini slučajeva upućuju na neki zdravstveni problem. Takođe, promene ponašanja za vreme mokrenja (mokrenje u kući), kao i eventualne promene u izgledu mokraće mogu upućivati na različita bolesna stanja.

Uopšteno gledajući, pojačanu žeđ, odnosno pojačani unos tečnosti, nazivamo polidipsijom. Ona se može razviti kao posledica različitih uzroka. Tako, ponekad je moguće ovo stanje kategorisati kao fiziološki proces (npr. pas koji jede suvu, dehidriranu hranu će piti više vode od onog koji jede mokru hranu). Takođe, više temperature zraka, kao i suv zrak, pojačana aktivnost i slično imaju za posledicu pojačani unos tečnosti.

Smatra se da psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma telesne težine. Sve što prelazi preko navedene vrednosti mogli bi kategorizovati kao pojačano uzimanje vode - polidipsijom. Polidipsija (pojačana žeđ) se manifestuje unosom većih količina vode, što će rezultirati poliurijom (učestalim mokrenjem). Polidipsija i poliurija se takođe mogu smatrati i ranim znacima određenih bolesti: zatajenja bubrega, diabetes mellitusa, piometre (gnojna upala maternice), bolesti jetre, hiperkalcemije ili problema sa štitnom žlezdom.

Iz razloga što za stanje kod Vašeg ljubimca uzroci mogu biti mnogobrojni, teško mi je odgovoriti na pitanje. Naime, trebalo bi provesti sve pretrage koje obuhvataju utvrđivanje kompletnog zdravstvenog stanja ljubimca. To bi bilo važno i iz činjenice što je vaš ljubimac već u "ozbiljnijoj" dobi te su skloniji razvoju različitih zdravstvenih poremećaja. U skladu s postavljenom dijagnozom, vaš veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji pristup tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti vam na sva pitanja. To je jedini put da se osigura optimalno zdravlje kao i nužna kvaliteta života ljubimca. U svakom slučaju, pažljivo pratite svog ljubimca, naročito s obzirom na pojavu nekih drugih simptoma pa usko sarađujte s vašim veterinarom.

 

OZNAKE: