Panostitis
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa starog skoro 10 meseci. Već četvrti put se dešava da šepa na prednju desnu šapu. Na dodir uopšte ne reaguje na bol. Juče je odjednom počeo da cvili i odvela sam ga veterinaru koji ga je pregledao. Jedan nokat mu je bio zakinut i veterinar je pretpostavio da je to problem jer kako on kaže da nema vidljivih povreda. Odrezao mu je nokat, dao nam je tablete Rimadyl (da imamo za svaki slučaj) i otišli smo kući. Tokom dana je 3 puta počeo da cvili iz čista mira. Znači nije skakao, trčao... sedeo je ili ležao. Odlučila sam da mu dam Rimadyl za bolove jer ga očito nešto boli. Opet sam mu prepipala celu nogu, šapu, pregledala nokte, jastučiće i ništa se ne vidi, ne oseti i on ne reagira kao da ga nešto boli. Imam tablete za 4 dana. I kupila sam mu kalcijum za kosti na preporuku veterinara. Zanima me vaše mišljenje i koji je sledeći korak ako ne prođe ili ako se opet ponovi. Hvala! Marta


O: Bol koju pokazuje vaš pas može biti uzrokovana zbog prethodnog problema s noktom. Kako se pas prilikom hodanja oslanja i na šapu koja je bila problem, može se dok ne zaraste rana očekivati bol. Tablete protiv bolova će biti od velike pomoći da se životinji olakša hodanje. Nakon što potrošite Rimadyl i nakon što rana na šapi skroz zaraste, pomno pratite psa. Ako će se i dalje javljati epizode s istim ponašanjem, tada treba eliminisati panostitis.


Panostitis je bolest koštanog sistema. Još uvek nije sa sigurnošću potvrđena niti jedna teorija o nastanku ove bolesti. Postoji nekoliko različitih teorija, a najčešće se spominje da je bolest virusne etiologije, alergijske osnove ili posledica autoimune reakcije organizma. Panostitis (u veterinarskoj medicini eozinofilni panostitis) je bolest mladih pasa kod kojih se kost jošuvek razvija. Najčešće pogađa velike pse, a češće je uočena kod nemačkih ovčara, njihovih krstova, labradora, retrivera, dobermana i dr. Panostitis označava upalni proces na peritoneumu cevastih kostiju , što uzrokuje vrlo bolno stanje za psa. Upravo zbog boli koja je prisutna i njenog inteziteta, pas se nerado kreće, šepa, štedi nogu, a neretko se proces seli i na druge ekstremitete. Proces nakon nekog vremena može postati neaktivan, da bi se nakon nekog vremena ponovo aktivirao, a najčešće spontano nestaje do završetka rasta kostura (između 15. i 18. meseca starosti). Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog i RTG nalaz.Vrlo je važno rano otkrivanje bolesti kako bi se što pre započelo s terapijom kako bi se izbegla atrofija muskulature, koja nastaje kao posledica smanjenog opterećivanja ekstremiteta zahvaćenog upalnim procesom.

 

OZNAKE: