Kraljevski škorpion
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kraljevskog škorpiona kod kuće već godinu dana i u poslednja 3 meseca on se polako kreće, vuče rep po zemlji i jede loše. Inače se nalazi u terarijumu 60k 30k 40. Površina je zemljana i na njoj je pustinjski pesak, voda je uvek sveža, ima plastične biljke i most. Zaista ne znam u čemu je problem, možda mu je hladno (temperatura ne prelazi 20 ° C) ili nema dovoljno vlage? Da li je moguće da je povređen? Hvala, Maša.

O: Temperatura u vašem terarijumu je preniska za škorpiona. Idealna temperatura mora biti između 25 - 30 ° C. Ovu temperaturu možete održavati samo pomoću grejača. Preporučuju se grejači koji su zalepljeni za staklo. Ne preporučuju se grejači koji se postavljaju na dno, kao kod gmizavaca, jer kada se škorpioni pregreju, zakopaju se bliže grejaču, što često dovodi do dehidracije. Najbolje je postaviti grejač sa strane, tako da je temperatura u terarijumu drugačija.

Pored temperature, veoma je važna i vlažnost. Preporučuje se poklopac na terarijumu sa otvorima za ventilaciju. U prirodi kraljevski škorpioni žive u jazbinama prašuma, pa je neophodno imitirati takve uslove u terarijumu.

Pod UV svetlošću, ovi škorpioni poput ostalih vrsta sijaju fluorescentno zeleno. Kako se ne preporučuje dugotrajno izlaganje škorpiona sunčevoj svetlosti, a kako su škorpioni noćne životinje, preporučuju se noćna svetla od 25 V, crvene ili plave lampe. Treba paziti da se terarijum ne pregreje.

Tip supstrata koji se preporučuje za ovu vrstu je zemljani, koji mora biti dubok 10-15 centimetara da bi škorpioni bili sahranjeni. Pustinjska osnova nije pogodna za ovu vrstu.

U terarijumu su toliki i vlažni uslovi od velike važnosti kako bi se škorpioni mogli nesmetano menjati.

Hrana mora biti raznovrsna. Preporučuju se cvrčci, bubašvabe, crvi koji su bogati vitaminima i vlagom.

Stanje vašeg ljubimca najverovatnije je zbog neadekvatnih uslova u terarijumu, pa savetujem da što pre obezbedite adekvatnije uslove.