Da li je neophodno vakcinisati zamorce?
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Nedavno sam čuo da zamorce treba vakcinisati. Je li tako? A ako jeste, kada da ga vakcinišem? Hvala unapred na odgovoru. Hvala vam. Angela

 

O: Zamorčići koji se prodaju u našim prodavnicama su od kontrolisanih uzgajivača, ovlašćenih uzgajivača. Moraju biti stavljeni u karantin pre stavljanja na prodaju. Tokom boravka u prodavnici pod stalnom su veterinarskom kontrolom. Kod zamorčića je veoma važno voditi računa o pravilnoj ishrani i uslovima u kojima se životinja drži.

 

Nepravilna ishrana i neadekvatni uslovi u kojima životinja boravi u kombinaciji sa stresom mogu dovesti do pojave bolesti. Što se tiče vakcinacije, zakonodavac nije propisao određene vakcinacije za ovu vrstu.

 

Zbog toga vam preporučujem da obratite pažnju na ono što sam već pomenuo, a to je pravilna ishrana i smeštaj kako bi vaš ljubimac bio zdrav.

 

Takođe je poželjno da ga vodite na preglede kod veterinara, npr. Ispitivanje stanja zuba, skraćivanje noktiju itd. Ako primetite da se opšte stanje vašeg zamorca promenilo, ako ne jede, previše je mirno, nezainteresovano za životnu sredinu, ima dijareju, otežano diše ili ima izliv iz nosa i očiju, odmah ga odnesite veterinaru da postaviti tačnu dijagnozu i započeti lečenje.