Barska kornjača
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Koju hranu jedu ribarske kornjače? Ivana

O: Barska kornjača (Emis orbicularis) rasprostranjena je od severne Afrike (Maroko, Tunis), preko Francuske, Italije, Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Austrije pa sve do Turske (najsevernije zabeležene u Litvaniji).

Poznato je 13 podvrsta ove kornjače, a Emis orbicularis hellenica živi u Hrvatskoj.

Barska kornjača se najčešće može videti u mirnim ili sporotekućim vodama sa bogatom vodenom vegetacijom (bare, bare, jezera i tiši delovi reka) gde je zemljište blatno i dobro obraslo biljkama.

Uglavnom je tamno smeđe ili crne boje sa žutim mrljama, sa manjim razlikama između podvrsta. Ima ravnu i ovalnu školjku i duži rep u poređenju sa ostalim slatkovodnim vrstama. Trbušni deo oklopa je obično žut sa manje ili više crnom pigmentacijom. U zavisnosti od podvrste, barska kornjača raste od 12 do 38 cm. Ženke su obično veće od mužjaka.

Ishrana barske kornjače je raznovrsna. Dok su mlada hrana uglavnom proteinska hrana i s godinama polako prihvataju ishranu biljnog porekla. Njihova ishrana obično se sastoji od larvi, insekata, mekušaca, punoglavca, žaba, riba, vodenih biljaka i strvine.