Aktivnost za štene sibirskog haskija
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Zanima me koliko sibirski haski mora da ima meseci za duže šetnje? Trenutno ima 44 dana i veoma je aktivna. Unapred hvala, Slavica

O: Sibirski haski pripada rasi pasa koja zahteva puno kretanja i aktivnosti. Međutim, kada su štenci mladi tu treba biti poprilično oprezan.

Naime, tokom rasta i razvoja, intenzivno kretanje i aktivnost može predstavljati osnovu ili okidač za pojavu različitih zdravstvenih poremećaja, najčešće vezanih uz lokomotorni sastav. Stoga, oprezna i kontrolisana aktivnost, posebno tokom prvih 6 meseci života ljubimca, su od presudne važnosti u preventivi pojave problema vezanih uz lokomotorni sastav.

Tako, mnogi uzgajivači ove rase, veterinari i nutricionisti slažu se da bi aktivnost štenaca u toj najranijoj dobi (do 6 meseci starosti) trebala da bude po osnovi 5 minuta dnevne aktivnosti na svakih mesec dana starosti. Tako, Vaš ljubimac - u dobi od 44 dana, bi mogao imati oko 7-8 minuta dnevne kontrolsane aktivnosti. U dobi od 4 meseca, njegova/njena aktivnost bi na dnevnoj osnovi mogla biti oko 20 minuta.

Unutar prvih 6 meseci tako je moguće osigurati potupno razvijanje i ojačavanje lokomotornog sastava (kosti, mišići, hrskavice, zglobovi, ligamenti, tetive, zglobne čaure...) kao i minimaliziranje pojave povreda. Nakon 6 meseci starosti, postupno se s aktivnostima može i "pojačavati", ali one stalno moraju da budu pod nadzorom i kontrolom. Naime, nakon 6-7 meseca života, ova rasa i dalje se razvija, ali nešto sporije (manje ljubimac raste u visinu, a razvoj se više usmerava prema konsolidaciji mišićne mase).

Ovde je bitno napomenuti da se aktivnost mora individualno prilagoditi svakom ljubimcu te je i u direktnoj vezi s genetikom kao i prehranom. Više o ovim temama, možete saznati kod vašeg veterinara ili kod veterinara u našim poslovnicama.

 

OZNAKE: