Povratak

Zelena iguana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
iguana

Jesam li prava životinja za tebe?
Iguane spadaju u grupu najmirnijih kućnih ljubimaca, međutim svaka jedinka je individua i ima svoj karakter. Privržene su vlasniku, ali i svojeglave. Tretiraće Vas onako kako ćete se Vi ponašati prema njima. Kako ovi gušteri narastu i do 2 metra, morate biti svesni da njihov životni prostor mora biti izuzetno veliki. 

 

Odakle dolazim?
Zelena iguana u prirodi naseljava tropska područja južne i centralne Amerike. Zbog svoje mirnoće i staloženosti, omiljeni je kućni ljubimac među gušterima. Životni vek im je 10 - 15 godina.

 

Gde volim da živim?
Prostor u kojem će živeti Vaša iguana mora biti poprilično veliki: dužine barem dve dužine iguane, a visine tri.

Terarijum mora biti visok jer se iguana penje po drveću i većinu vremena provodi u krošnjama. Iz tog razloga u unutrašnjost terarijuma treba staviti debele bambusove grane ili platforme za odmaranje i sunčanje. Ukoliko u terarijum stavljate biljke (nije neophodno) one moraju biti neotrovne i čvrste, po mogućnosti plastične.

 

Temperatura terarijuma mora varirati između 21 i 30°C, ali je važno da postoji razlika između dnevne i noćne temperature i to za 10 - 15°C. Temperatura im je vrlo važna kako bi mogle svariti hranu. Ukoliko je preniska, hrana počinje da truli u sistemu za varenje što dovodi do neprijatnog mirisa u terarijumu i narušava imunitet iguane koja postaje neotporna na bolesti i infekcije. Vrlo je bitna i vlaga, a postižemo je svakodnevnim prskanjem terarijuma mlakom vodom. Uz neonsku rasvetu koja osvetljava celi terarijum, potrebno je obezbediti i posebnu reflektorsku svetiljku sa UV sijalicom za sunčanje guštera.

 

Kako sa mnom postupati?
Iguane su mirni i staloženi gušteri, ali ne vole previše fizički kontakt. Ukoliko započnete sa privikavanjem na dodir dok je iguana mlada, imate prilične šanse za uspeh. Možete ih  naučiti da Vam stoje na ruci i da se odazivaju na svoje ime. Ukoliko je pažljivo posmatrate, sama će Vam pokazati kuda voli da se kreće, šta voli da jede, gde voli da se sunča, kakve dodire voli, koje su joj osobe zanimljive, a koji nisu. Ima dobro pamćenje i zapamti ukoliko joj se zamerite. Možete je voditi u šetnju ili na more, ali je držite uviek na povodcu.

Šta rado jedem?
80% ishrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak namirnice koje se povremeno daju. Preporučuje se: zelje, radić, rukola, brokoli, repa, tikvica, šargarepa, krastavac, endivija, radič, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Biljna hrana se kida ili seče na komadiće, jer iguane ne mogu žvakati sirovo tvrdo povrće. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuvana jaja, testenina, kuvani pirinač, hleb, voćni jogurt. Vitaminsko-mineralni dodaci ishhrani daju se 2 - 3 puta nedeljno. Posudica sa svežom vodom mora biti uvek u terarijumu, a u njoj će se iguana povremeno i okupati.

Održi me fit i zdravom
Glavni simptomi bolesti kod iguana su: spava celo vreme, natečeni ekstremiteti, povrede ili otoci na telu, crvenilo ili otok u ustima, proliv, natečeni zglobovi.

 

iguana2

Zdravlje
Iguana je zdrava kada:
- nema natečene ekstremitete
- usta nisu otečena
- nema drhtanja tela
- zglobovi nisu otečeni
- koža je bez tamnih mrlja ili tačaka
- ima normalnu stolicu 

 

Razmnožavanje
Iguane dostignu polnu zrelost sa navršenih 18 meseci. Pare se obično u jesen, a nakon 8 nedelja ženka u iskopane rupe u zemlji izleže 28 - 40 jaja. Inkubacija traje 90 - 120 dana.  

 

Volim li društvo?
Iguane nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se pripitome i priviknu na svog vlasnika, sedće Vam na ruci i odazivaće se na ime. Iguana može biti i agresivna ukoliko smatra da je ugrožena njena teritorija,  pogotovo u sezoni parenja.

 

Spisak za kupovinu: