Povratak

Čančara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
cancara-i-beba

Jesam li prava životinja za tebe?

Čančara je zaštićena zakonom i treba je kupovati samo iz registrovanog uzgoja. Ne preporučuje se držanje u kući tokom cele godine tako da su prikladne za ljude koji imaju vrt. S obzirom dužinu njihovog životnog veka koji je i do 50 godina i veličinu do koje narastu, ženka do 30 cm, a mužjak do 25 cm, razmotrte da li je to pravi ljubimac za Vas.

 

Odakle dolazim?

Jedina kopnena kornjača koja naseljava naše krajeve, zatim sveroistočni deo Francuske, Španiju, Sardiniju, Korziku, Siciliju i čitavo područje Mediterana. 


Gde volim da živim?
Trebaju veliki prostor sa mestom za skrivanje uz kamenje, opeku i drveće.

Prostor u kojem borave mora biti veličine 5 puta dužine oklopa kornjače i 3 puta širine oklopa pomnoženo sa brojem životinja, ako ih je više.  Za podlogu  najbolje je koristiti seno u kojemu se čančara često skriva, a rado ga i jede. Može se još koristiti i šljunak i mešavina treseta i zemlje, ali bitno je napomenuti da su kornjače vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat, što izaziva začep creva koji može biti i smrtonosan, a izuzetak je jedino seno.  Donji delovi terarijuma ne smejuu biti providni jer će čančara tada uporno pokušavati da izađe, što joj uzrokuje stres, a može izazvati i brojne povrede glave i udova.

U toplijem delu terarijuma treba postaviti sijalicu za sunčanje, tako da temperatura ispod nje bude 25-28°C, dok bi u hladnijem delu terarijuma temperatura trebala biti oko 22-25°C. Obavezna je UV lampa zbog UVB zraka koje su neophodni za normalan metabolizam minerala. U terarijumu je obavezna posuda sa vodom za piće kao i veća i plića posuda sa vodom koja se povremeno postavi kako bi se kornjača mogla okupati.

 

Kako sa mnom postupati?

Čančara se izuzetno lako navikava na život u zatočeništvu. Iako inače vrlo miroljubljivi, mužjaci u vreme parenja postaju veoma ratoborni. Kornjača može ugristi bezubim čeljustima kao oštrim kljunom.

 

cancara1

Šta rado jedem?

Čančare se hrane mešavinom trave i deteline sa dodatkom lišća, cvetova maslačka, bokvice, vinove loze, duda i ružinog lišća. Isključivo su biljojedi iako ponekad  u prirodi mogu progutati i puža.

 

Od hrane im ponudite zelenu salatu (endiviju), paradaiz, crveni radić, rukolu, matovilac, seno, koprivu. Ne prečesto im ponudite mango, dinju i lubenicu. Ne smeju jesti spanać, zelje i kelj. Od dodataka ishrani mladim životinjama i gravidnim ženkama treba dodavati prah čistog kalcijumovog karbonata svaki dan, a odraslima svaki treći dan.

 

Održi me fit i zdravom

Najčešće bolesti su one vezane uz loše držanje. Suva i viseća koža na nogama i vratu ukazuju na nedostatak vitamina A, slabost i mek oklop na nedostatak kalcijuma, UVB zraka i vitamina D, stomatitis (upala usta), proliv se javlja zbog unutrašnjih parazita ili nepravilne ishrane.

 

Zdravlje

Kornjača čančara je zdrava kada:

- ima bistre oči

- nema otečene kapke

- ima čistu kloaku

- ima čvrst oklop bez oštećenja i mrlja

- kada hoda odiže plastron od poda

- nema proliv

 

Razmnožavanje

Parenje čančara se odvija u julu, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjake. Ženke su polno zrele sa 10 godina. Ženka se ne mora svaki put pariti da bi došlo do oplodnje, jer imaju sposobnost zadržavanja sperme u organizmu i do četiri godine.

 

Nakon oplodnje ženka počinje da traže mesto gde će položiti jaja. Najčešće bira skrivenije mesto, koje je izloženo suncu i zadnjim nogama kopa. U udubinu u zemlji polaže najčešće 6-8 jaja (3-15), koje nakon toga zatrpava i odlazi. Inkubacija jaja traje 60-90 dana, zavisno od temperature. Temperature od 30°C su najpogodnije, dok kod nižih temperatura inkubacija traje duže. Mladunci izlaze iz jaja najčešće u septembru, probijajući ljusku jajeta, veličine su oko 3-4 centimetra i odmah su spremni za samostalan život. U prvim danima života oklop je mekan, naboran, ali već nakon par dana postaje ravniji i čvršći. 

 

Volim li društvo?

Čančare žive pojedinačno, a samo za vreme parenja traže partnera. Samotnjaci su i izbegavaće susrete sa drugim životinjama kao što to rade i u prirodi.

 

Spisak za kupovinu: