Povratak

Bela boja urina, gubitak apetita i opadanje noktiju kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moja kornjača se jako čudno ponasa, čančara je. Piški belo, ništa ne jede, jako je usporena i počela je da gubi nokte. Jako sam zabrinuta. Imam je godinu i dva meseca. Slobodno šeta po kući nije ograničena. Razumem da je to možda jer upada u zimski san, ali sve ovo se nije događalo prošle godine. Jako se bojim za zdravlje moje kornjače, molim vas pomozite! Nina

O:
Metabolizam proteina i aminokiselina dovodi do stvaranja kiseonika koji mora biti izbačen iz organizma. Kod sisara krajni produkt metabolizma proteina je urea. Terestrialni reptili izlučuju mokraćnu kiselinu koja je slabo rastovrljiva u vodi i lako stvara soli mokraćne kiseline, tzv. urate.

Bubrezi izlučuju mukoznu supstancu koja sadrži glikoproteine i mukopolisaharide koji sprečavaju urate da se sakupljaju u kanalić. Urati se izlučuju iz organizma u obliku polutečne bele paste.

Kod pojave mokraćnih kamenaca vlasnici primećuju da životinja izlučuje više bele formacije mokraće nego uobičajeno.

Mokraćni kamenci su čest problem i kod gmizavaca u prirodi i u zatočeništvu. Uzroci su različiti, od neprikladne ishrane do dehidracije i infekciozne etiologije.

Najčešći je uzrok dehidracija. Veći kamenci uzrokuju oštećenje zida mehura i životinja teže jede i diše. Vlasnici primete i da stalno tiska, da zadnje noge drži u vazduhu, glavu niže.

Kamence dijagnostikujemo palpacijom u preponskoj jami. Rentgenski ne moramo sve videti, a i mikroskopski nalaz neće ukazivati na promene jer uratne kristale nalazimo i fiziološki u urinu.

Terapija nije hitno hirurška, ako pacijent slabije jede hranjenje i nadoknada tečnosti je prvo što treba učiniti.

Promene na koži koje navodite mogu ukazivati na gljivičniu infekciju koja, osim sekundarno, može biti i primaran uzrok promena na koži, a koja se naknadno komplikuje bakterijama.

Ne treba isključiti ni mehaničke povrede, koje se takođe ispoljavaju, između ostalih, navedenim simptomima i takođe mogu završiti infekcijama. Oba navedena stanja zahtevaju posetu veterinaru.

Pre svega, savetujem Vam da obratite pažnju na uslove u terarijumu, pa ako nisu zadovoljavajući, svakako ih prilagodite potrebama kornjače.

Dalje, deficit vitamina A (hipovitaminoza A) takođe može biti uzrok ovakvim promenama pa dovesti do stanjivanja kože, koja je tada sklonija pucanju, a često se popratno javljaju i infekcije očiju. Ovaj poremećaj se može sprečiti odgovarajućom ishranom (davanjem salate, povremeno žumanaca ili ribe i sl.). Stoga je i ishrana vrlo bitna stavka u sprečavanju nastanka različitih patoloških stanja i mora da sadrži pileće i teleće meso, pileću jetru, ribu itd., uz obavezno dodavanje multivitaminskih preparata.

Dodatne informacije o gubitku apetita kod kornjače možete pročitati u tekstu Kornjača – gubitak apetita.