Povratak

Ribice nestaju u akvarijumu/Mešanje tropskih i hladnovodnih ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nestaju mi ribice svaki dan bar po jedna i nalazim ih u komadima pojedene bez krljušti. Imam u akvarijumu blek moli, žutu moli, neonke, zlatne ribice, ksifo, gupi, barbuse, tetra žuta, dva čistača i belog muljaša. Imam i jednog velikog čistača ali bas velikog. Jel postoji šansa da veliki čistač jede? Danas mi je ksifo i žuta moli pojedena. Hvala unapred, Marija
O: Japanke, tj. zlatne ribice, ne mogu da se mešaju sa ostalim vrstama tropskih ribica, zato što su one hladnovodne ribe, luče riblju sluz mnogo više od drugih riba i tako ih truju, tj. skraćuju im životni vek. Takođe one će pojesti svaku ribu koju mogu da progutaju. Sa njima, od čistača, mogu samo da se drže algari, tzv. čistači stakla (plekostomusi, ancistrusi, amonijeri....), ali ne i koridorasi, tj. muljaši, zato što imaju otrovno leđno peraje i japanke mogu da ih progutaju.

Moli, ksifo, neonke i tetre mogu da idu sa barbusom ali barbus ne sme biti u jatu, jer je on izuzetno agresivna riba koja napada sve ribe koje su sporije od njih i koje imaju raskošna peraja. Može da se desi da barbus napada i kad nije u jatu.

Taj veliki čistač je verovatno plekostomus i on ne bi trebao da se drži u akvarijumu manjem od 100l zato što raste do 40cm. On je noćna životinja, noću se hrani i ako mu se ukaže prilika da pojede drugu ribu to će i uraditi.

Dakle barbusi, japanke i plekostomus moraju da se uklone iz Vašeg akvarijuma.