Povratak

Brumacija i digestivne smetnje kod bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam Bradatu agamu koja ima oko 2,5 godine. Koliko ja shvatam, on je sada u brumaciji, tako da nije nešto previše aktivan. Jede sa vremena na vreme i to ne puno. Poslednji put je jeo pre par dana (fobase) da bi sinoć povratio sve to. Povratio je čitave ili polu svarene fobase. Konsultovao sam se sa veterinarom i on misli da je to verovatno slučaj prejedanja, ali i sam kaže da nije stručan što se ove vrste tiče. Molim vas za mišljenje, Pozdrav, Marko
O: Bradate agame su vrlo otporne životinjice ako im osiguramo odgovarajuću negu, odnosno uslovi života najsličniji uslovima u prirodi, pre svega adekvatna rasveta i temperatura okoline. Međutim, nažalost, životinjice su koje prilično dobro skrivaju simptome sve do onog trenutka dok im zdravlje nije već značajno narušeno. Neprikladan smeštaj i/ili loša ishrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod bradatih agama. Glavni simptomi bolesti su: inaktivnost, odbijanje hrane, povrede ili otoci na telu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proliv. Neke bolesti može lečiti samo veterinar, međutim u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagođavanje uslovima okoline i ishrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrednosti.

Bradate agame potiču iz vrlo toplih krajeva, iz kontinentalnog južnog dela Australije, iz stenovitih pustinja, pa podnose visoke temperature. Stoga i terarijum mora biti ugrejan i to u središtu terarijuma temperatura treba iznositi 31-37ºC, a na uglovima terarijuma nešto nižih vrednosti. Potrebna temperatura postiže se grejačima koji se noću ipak gase kada temperatura okoline pada na oko 20ºC. U terarijum treba obavezno postaviti rasvetu koja emituje UVA i UVB spektar svetla. Smatra se da odrasle jedinke podnose temperature 37-41°C na mestu za sunčanje (u okolini mesta je temperatura oko 32°C) dok je temperatura i viša za mlađe jedinke i iznosi oko 41-46°C. Ukoliko je bradatoj agami prevruće ona se povlači u skrovitije mesto u terarijumu, a ponekad se uočava i otvaranje usta što pomaže kod odavanja toplote, odnosno hlađenja tela.

U zimskim mesecima agame se često umire, slabo jedu ili većinom uopšte ne jedu, i skrivaju se na hladnijim mestima u terarijumu. Radi se o brumaciji, pojavi sličnoj hibernaciji koju neki nazivaju i poluhibernacija. U tom periodu je potrebno postepeno smanjiti trajanje fotoperioda na 8-10 sati i isključiti grejače. Brumacija obično traje 1-2 meseca.

Takođe, kod vašeg ljubimca se može raditi o bolesti gastrointestinalnog sistema pa bi bilo poželjno da ga odvedete kod veterinara, kako bi se utvrdilo o čemu se tačno radi. Naime, nažalost, na ovaj način se ne može doći do ispravne dijagnoze, a samim time ni do terapije.

Ukoliko se povraćanje ponovi ili neki drugi opšti simptom oboljenja, preporučila bih Vam da se obratite veterinarskoj ambulantu. Ukoliko u vašoj okolini nema veterinara koji je stručan za ove životinjice savetujem vam da se obratite kolegama sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.