Povratak

Lampe u terarijumu vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hteo bih da mi pomognete oko jedne nedoumice. Imam crvenouhu kornjaču već 8 meseci. Do sada, pošto je bio izložen suncu veći deo dana, su mi rekli da mi ne treba UV sijalica, međutim pošto je došla zima i sve je manje sunca ja sam rešio da mu uzmem tu sijalicu s obzirom da znam da je potrebno za njegov razvoj. Međutim u vašoj radnji su mi rekli da pored UV sijalice treba da uzmem i drugu koja služi kao obično svetlo i greje. Posle toga sam krenuo da se raspitujem okolo za to, da vidim da li mi trebaju 2 sijalice ili ne i dobijam drugacije odgovore, pa bih vas zamolio da mi pojasnite da li mi je potrebna i ta druga sijalica ili je UV sasvim dovoljna? Uroš
O: Terarijum za vodene kornjače mora biti tako koncipiran da kornjača ima 2/3 vode i 1/3 kopna, iznad kog se postavlja lampa za grejanje i ono ujedno predstavlja i mesto za sunčanje i termoregulaciju. Osim lampe za sunčanje koja odašilje toplotu, kornjačama je potrebno i UVB zračenje za pravilan metabolizam minerala i sprečavanje metaboličke bolesti kostiju.

Naime, kornjačama je potrebna velika količina kalcijuma za izgradnju oklopa, kostiju i bitne procese u organizmu. Kalcijum se u organizam ugrađuje putem vitamina D3 koji se stvara pomoću UVB svetlosti.

Ultraljubičasti zraci ne prolaze kroz staklo pa UV svetiljke imaju posebno staklo. Prolaze kroz providnu plastiku, ali će je s vremenom deformisati. To znači da se kornjačice mogu sunčati i na direktnom sunčevom svetlu, ali čim između nje i sunca dođe prozorsko staklo, potrebno je osigurati veštački izvor.

Kod gmizavaca kod kojih je neophodna pravilna rasveta, znači UVB lampa i lampa za sunčanje (basking spot), obavezno treba voditi računa da životinja može doći blizu navedenih lampi (UVB lampa deluje u rasponu 30 cm dijagonalno), ali ne preblizu da se ne opeče. Lampa, znači, treba biti postavljena na udaljenosti ne manjoj od 30 centimetara od mesta za sunčanje (proverite tako da postavite ruku na kopneni deo i lampa bi trebalo ugodno da Vas greje po nadlanici).

UVB lampe mogu biti upaljene čitav dan. Treba voditi računa o ciklusu dan/noć, tako da lampa svetli 12 h. Životinje uvek moraju imati deo terarijuma u kojem mogu da se sklone od UV radijacije.

Nakon postavljanja rasvete, potrebno je izmeriti temperaturu i vlagu da bi se na vreme zamenila lampa za slabiju ili jaču. U terarijumu moraju biti tri temperaturna područja: mesto za sunčanje, mesto za hlađenje i sredinu koja prevladava.

Ako imamo otvoreni akvaterarijum, lampe se postavljaju tako da stavljamo posebnu lampu koja ima grlo za običnu stolnu svetiljku. U takvom slučaju poslužiće nam tzv. "full spectrum" lampe ili lampe sa celim spektrom, koje će emitovati i UVA i UVB (sinteza D vitamina) i infracrvene zrake (grejanje).

Za detaljnije informacije slobodno se obratite našim prodavcima i stručnjacima u delu teraristike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs