Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam Blatta lateralus bubašvabe kao hranu za svoje ljubimce bogomoljke, pa me zanima koliko često i čime tačno ih treba hraniti te u kakvim bi uslovima trebali biti da bi se razmnožavali? Ivan
O: Bogomoljka (Mantodea) pripada redu insekata koji je dobio ime po načinu na koji drži svoje prednje ekstremitete - sklopljene, i na takav način podsećaju na sklopljene ruke pri molitvi. Ovi insekti pripadaju grabljivcima koji mogu da narastu i preko 8 cm. Po pravilu, ženke su veće od mužjaka. Do danas je utvrđeno 8 familija ovih insekata sa preko 2000 različitih vrsta. U prirodnom staništu, mogu se naći u klimatski toplijim predelima. Prosečni životni vek se kreće između 6 meseci i 1 godine što zavisi od vrste.

U prirodi se hrane sa svim što mogu da pojedu - leptiri, skakavci, muve, drugi insekti. Aktivni su tokom dana. U slučaju da se odlučite da uzgajate ovu vrstu insekta, potrebno bi bilo obezbediti adekvatne uslove držanja koji bi trebali biti najpribližniji prirodnim. Tako, u terarijumu bi trebalo imati konstantnu temperaturu od 20-30C, posudu sa vodom i na dnevnoj osnovi odgovarajuću ishranu.

Za ishranu bogomoljki u terarijumu idealne su vinske mušice (kod mlađih jedinki) i muve, gusenice i brašnari, a mogu pojesti i manje gliste, pužiće i leptire. Predlažem Vam da svojim bogomoljkama ponudite crviće za pecanje i obratite pažnju da li će ih pojesti. Ukoliko ih odbije, u našim prodavnicama od žive hrane koje bi bogomoljka mogla da jedei možete kupiti i cvrčke i bubašvabe (ponudite joj manje bubašvabe).

Za ishranu se ne preporučuju mravi, ose i slične agresivne vrste insekata. Takav obrok ima tendenciju da napadne bogomoljku, koja tada često umire usled ranjavanja. U našim prodavnicama možete kupiti kao živu hranu bubašvabe i tenebrije kao i kokosov treset.

Vašu bogomoljku možete hraniti svaki dan, ali ukoliko ona odbija da jede na dnevnom nivou, uvek je možete hraniti na svaka 2-3 dana i to neće uticati nepovoljno na zdravlje životinje.

Veličine terarijuma su: 

- širina terarijuma - minimalno dva puta dužine tela ljubimca,
- visina terarijuma - minimalno tri puta dužine tela.

Najčešće se koriste terarijiumi veličine 30x30x30 cm. U terarijum se stavlja supstrat na pod, npr. treset, vermikulit (2-3 cm debljine), postave se biljke (veštačke ili prave), ali ne u prevelikoj količini (kako bi se ostavilo dovoljno mesta ljubimcu da se kreće). Vlažnost u terarijumu bi se trebala kretati oko 60%, odnosno trebala bi se prilagoditi svakoj vrsti u skladu sa njenim karakteristikama. U slučaju da se odlučite da imate i mužjaka i ženku i da "produžite vrstu" potrebno bi bilo stalno nadgledati parenja i ženki konstantno osigurati dovoljne količine hrane. Razlog je u činjenici da se često može dogoditi da ženka u nedostatku hrane napadne i pojede mužjaka. Nakon svakog parenja, ženka položi 30 do 300 jajašaca u posebnu kesicu (ooteka) koju često postavi na neko sigurno uzvišeno mesto. Kroz narednih nekoliko meseci moguće je očekivati podmladak.

Po pravilu se izbegava držanje zajedno vrsta koje bi u prirodi bile potencijalni neprijatelji, odnosno koje bi se međusobno mogle povrediti. Naime, gušteri se u prirodi hrane različitim insektima, paucima, puževima,... što ih čini neprikladnim izborom za zajednički život sa bogomoljkama. Slična je situacija i sa čančarama, jer iako se oni hrane različitim povrćem, u prirodi jedu više-manje sve. Tako, na obroku im se mogu pronaći i crvići, gusenice, pužići,... Iz tog razloga, uzgajivači savetuju da bi međusobni život bogomoljke sa drugim životinjama, životinjama koje u ishrani mogu imati insekte, trebalo izbegavati.

Bogomoljka se razmnožava na dva načina: partenogenetski, što se odvija u uslovima bez mužjaka (prema navodima u literaturi, takođe uz činjenicu da tada celo potomstvo ženskog roda) i polno razmnožavanje koje se odvija uz pomoć mužjaka u vidu parenja i ženka nakon parenja mužjaka najčešće usmrti i pojede.
Ženka, takođe, ostavlja oothecu u jesen i kači ih na drveće, iz kojih u proleće izlaze malene nimfe.

Stavite svojoj bogomoljki rasvetu jer će je rasveta ujedno i grejati. Treba joj osigurati temperaturu između 22-28 stepena celzijusa, koja se po noći može nešto spustiti. Noći joj gasite rasvetu, ali osigurajte da ne dođe do naglog pada temperature.

Vlažnost vazduha treba biti između 40-65%. Budući da bogomoljke piju vodu s lišća ili zida terarijuma, potrebno je svaka dva dana osigurati vodu u obliku sitnih kapljica (pošpricajte terarijum - možete kupiti posude s pumpicom za špricanje ili temeljno oprati neku od takvih posuda koje Vam ostanu iz kuće).

Isto tako, trebatali biste da osigurate neke grančice po kojima će moći da se penje.