Povratak

Bogomoljka - ishrana, uslovi u terarijumu i razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam Blatta lateralus bubašvabe kao hranu za svoje ljubimce bogomoljke, pa me zanima koliko često i čime tačno ih treba hraniti te u kakvim bi uslovima trebali biti da bi se razmnožavali? Ivan
O: Bogomoljka (Mantodea) pripada redu insekata koji je dobio ime po načinu na koji drži svoje prednje ekstremitete - sklopljene, i na takav način podsećaju na sklopljene ruke pri molitvi. Ovi insekti pripadaju grabljivcima koji mogu da narastu i preko 8 cm. Po pravilu, ženke su veće od mužjaka. Do danas je utvrđeno 8 familija ovih insekata sa preko 2000 različitih vrsta. U prirodnom staništu, mogu se naći u klimatski toplijim predelima. Prosečni životni vek se kreće između 6 meseci i 1 godine što zavisi od vrste.

U prirodi se hrane sa svim što mogu da pojedu - leptiri, skakavci, muve, drugi insekti. Aktivni su tokom dana. U slučaju da se odlučite da uzgajate ovu vrstu insekta, potrebno bi bilo obezbediti adekvatne uslove držanja koji bi trebali biti najpribližniji prirodnim. Tako, u terarijumu bi trebalo imati konstantnu temperaturu od 20-30C, posudu sa vodom i na dnevnoj osnovi odgovarajuću ishranu.

Za ishranu bogomoljki u terarijumu idealne su vinske mušice (kod mlađih jedinki) i muve, gusenice i brašnari, a mogu pojesti i manje gliste, pužiće i leptire. Predlažem Vam da svojim bogomoljkama ponudite crviće za pecanje i obratite pažnju da li će ih pojesti. Ukoliko ih odbije, u našim prodavnicama od žive hrane koje bi bogomoljka mogla da jedei možete kupiti i cvrčke i bubašvabe (ponudite joj manje bubašvabe).

Za ishranu se ne preporučuju mravi, ose i slične agresivne vrste insekata. Takav obrok ima tendenciju da napadne bogomoljku, koja tada često umire usled ranjavanja. U našim prodavnicama možete kupiti kao živu hranu bubašvabe i tenebrije kao i kokosov treset.

Vašu bogomoljku možete hraniti svaki dan, ali ukoliko ona odbija da jede na dnevnom nivou, uvek je možete hraniti na svaka 2-3 dana i to neće uticati nepovoljno na zdravlje životinje.

Veličine terarijuma su: 

- širina terarijuma - minimalno dva puta dužine tela ljubimca,
- visina terarijuma - minimalno tri puta dužine tela.

Najčešće se koriste terarijiumi veličine 30x30x30 cm. U terarijum se stavlja supstrat na pod, npr. treset, vermikulit (2-3 cm debljine), postave se biljke (veštačke ili prave), ali ne u prevelikoj količini (kako bi se ostavilo dovoljno mesta ljubimcu da se kreće). Vlažnost u terarijumu bi se trebala kretati oko 60%, odnosno trebala bi se prilagoditi svakoj vrsti u skladu sa njenim karakteristikama. U slučaju da se odlučite da imate i mužjaka i ženku i da "produžite vrstu" potrebno bi bilo stalno nadgledati parenja i ženki konstantno osigurati dovoljne količine hrane. Razlog je u činjenici da se često može dogoditi da ženka u nedostatku hrane napadne i pojede mužjaka. Nakon svakog parenja, ženka položi 30 do 300 jajašaca u posebnu kesicu (ooteka) koju često postavi na neko sigurno uzvišeno mesto. Kroz narednih nekoliko meseci moguće je očekivati podmladak.

Po pravilu se izbegava držanje zajedno vrsta koje bi u prirodi bile potencijalni neprijatelji, odnosno koje bi se međusobno mogle povrediti. Naime, gušteri se u prirodi hrane različitim insektima, paucima, puževima,... što ih čini neprikladnim izborom za zajednički život sa bogomoljkama. Slična je situacija i sa čančarama, jer iako se oni hrane različitim povrćem, u prirodi jedu više-manje sve. Tako, na obroku im se mogu pronaći i crvići, gusenice, pužići,... Iz tog razloga, uzgajivači savetuju da bi međusobni život bogomoljke sa drugim životinjama, životinjama koje u ishrani mogu imati insekte, trebalo izbegavati.

Bogomoljka se razmnožava na dva načina: partenogenetski, što se odvija u uslovima bez mužjaka (prema navodima u literaturi, takođe uz činjenicu da tada celo potomstvo ženskog roda) i polno razmnožavanje koje se odvija uz pomoć mužjaka u vidu parenja i ženka nakon parenja mužjaka najčešće usmrti i pojede.
Ženka, takođe, ostavlja oothecu u jesen i kači ih na drveće, iz kojih u proleće izlaze malene nimfe.

Stavite svojoj bogomoljki rasvetu jer će je rasveta ujedno i grejati. Treba joj osigurati temperaturu između 22-28 stepena celzijusa, koja se po noći može nešto spustiti. Noći joj gasite rasvetu, ali osigurajte da ne dođe do naglog pada temperature.

Vlažnost vazduha treba biti između 40-65%. Budući da bogomoljke piju vodu s lišća ili zida terarijuma, potrebno je svaka dva dana osigurati vodu u obliku sitnih kapljica (pošpricajte terarijum - možete kupiti posude s pumpicom za špricanje ili temeljno oprati neku od takvih posuda koje Vam ostanu iz kuće).

Isto tako, trebatali biste da osigurate neke grančice po kojima će moći da se penje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs