Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Gajili smo dve kornjače, ali kada je sin dobio boginje, jedna je uginula. Ova druga ima zatvor već nekoliko dana, i troma je, a imala je oformljenu stolicu. Na svetlu je, toplo joj je, menjamo vodu na 3 dana, minakvu negaziranu, hranimo je samo račićima. Ima 5 cm. Pozdrav, Ilija
O: Simptomi koje ste naveli, ukazuju da je kod Vaše kornjače došlo do poremećaja zdravstvenog stanja, odnosno da se razbolela.

Bolesti su u većini slučajeva u vezi sa neadekvatnim uslovim u terarijumu. S obzirom da je u pitanju zatvor, ono što Vi možete da pokušate, jeste da je potopite desetak minuta u posudu sa mlakom vodom (oko 30 stepeni), s tim što glava mora biti iznad nivoa vode. Topla voda će podstaći metabolizam i trebalo bi da se isprazni. Ukoliko ne bude efekta, neophodno je kornjaču odneti na veterinarski pregled kako bi na osnovu kliničkog pregleda, veterinar ustanovio o čemu se radi.

Takođe je neophodno da proverite da li su uslovi u kojima boravi Vaša kornjača adekvatni. Da bi se dugo i uspešno gajila vodena crvenouha kornjača, trebalo bi joj obezbediti veći, stakleni akvaterarijum. Za manje kornjače zapremine od 40l - 50l, u kome je otprilike 2/3 vodeni, a 1/3 suvi deo. Ukoliko se ne obezbedi suvi deo, onda je dubina vode vodenog dela tolika da kornjača može nogama da dohvati dno. Na suvom delu se kornjača odmara i greje pod specijalnom lampom i temperatura vazduha ne sme biti manja od 25 stepeni. Suvi deo može da se pripremi na više načina, a najlakše je da to bude krupnije kamenje koje se složi tako da bude stabilno.

Temperatura vode trebalo bi da bude 26 - 30 stepeni. Za zagrevanje i održavanje temperature koristi se grejač sa termostatom. Temperatura se meri termometrom koji se lepi spolja na staklo. Za filtraciju vode koriste se motorne pumpe koje se redovno čiste i peru. Sva voda iz akvaterarijuma menja se jednom u 10 dana, ali se povremeno menja polovina vode. Jednom mesečno potrebno je potpuno isprazniti akvaterarijum i sve detaljno oprati.