Povratak

Rahitis kod gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Već dve godine za ljubimca imam leopard gekona. U proteklih mesec dana stvorio se rahitis na prednjoj nožici. Pročitala sam na internetu da se nega sastoji iz davanja kalcijuma i postavljanja UVB svetla. Da li je to tačna nega za ovakav slučaj ili je potrebno nešto drugo da uradim? Kruna
O: Ukoliko je dijagnostikovan rahitis neophodno je obezbediti dodatke hrani sa odgovarajućim sadržajem kalcijuma, vitamina C i D3 (korvimin).
Jedan od takvih preparata jeste Sera reptil minteral C preperata za reptile mesojede sa vitaminima. Ovaj preparat možete pronaći u prodavnicama Pet Centra.

Takođe, kao dodatak hrani može da se koristi i usitnjena sipina kost, ponuđena ljubimcu u posebnoj posudi.

Preventiva ali i terapija podrazumeva izloženost ljubimca nefiltriranoj sunčevoj svetlosti ali i postavljanje UV lampe i optimalna izloženost UVB zracima. Prozorska stakla na kući i zidovi terarijuma su nepropusni za UVB zrake.

Vreme izlaganja ljubimca UVB zracima treba da traje onoliko dugo koliko bi on bio njima izložen i u prirodnom staništu. Veštačko osvetljenje koji će emitovati UVA ili UVB zrake morate menjati nakon 6-12 meseci rada kako bi u svakom trenutku funkcionisao na pravi način i sa pravom jačinom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs