Povratak

Ishrana gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mali problem sa gekonom, tačnije ja sam početnik što se tiče teraristike i nemam od koga da dobijem savet. Moj gekon je mlad (recimo nekoliko meseci). U vašoj radnji su mi rekli da mu dajem bube, ali ja mu ubacim u terarijum i on ne stigne da je ulovi i moram da vam postavim možda i glupo pitanje, da li će on to uspeti da ulovi jer su lateralisi relativno brzi i trče po terarijumu? Da li treba da ga hranim recimo u nekoj kutijici ili slično ili neki savet? Hvala, srdačan pozdrav, Mirjana
O: Gekoni su mesožderi. U zatočeništvu oni jedu: kraljevske crve (zophobas), cvrčke, crve koji su u hrani, voštane crve, zemljane crve, skakavce... Nije preporučljivo davati insekte koji nisu dokazani bezbedni za prehranu, jer u suprotnom oni mogu biti otrovni za Vašeg gekona. Mladi gekoni bi trebalo da se hrane svakodnevno sa 6-10 cvrčaka, dok je odraslima dovoljno 5-8 cvrčaka tri puta nedeljno. Cvrčke koje ne pojedu svakako je potrebno ukloniti iz terarijuma jer se često događa da povrede gekona dok spava.

Potrebno im je davati i dodatke hrani u obliku kalcijuma i multivitamine. Odraslima treba dodati dodatke kod svakog drugog hranjenja. Ženkama treba davati dodatke svako hranjenje kada nosi jaja. Mladima se dodaci daju svaki put kod hranjenja.

Da bi shvatili pravilnu ishranu gmizavaca potrebno je poznavati njihovu fiziologiju. Kad gušter pojede neku hranu treba početi s varenjem što to uključuje podizanje temperature tela, ubrzavanje otkucaja srca i veću "brzinu krvotoka" što će dovesti do buđenja metabolizma koji će početi da ispušta hormone koji podstiču žlezde za proizvodnju enzima koji vare hranu. Kada je samo jedna stepenica preskočena, bilo stalnim uznemiravanjem ili lošim uslovima u terarijumu, gušter će početi da odbija hranu, lagano oslabiti i to je početak kraja. Važno je napomenuti da je ključ zdrave ishrane svakog gmizavca u raznolikosti i kvalitetu pojedene hrane.

Sva hrana koja se nudi gekonima mora biti živa. Jedino tako percipiraju neki "predmet" kao hranu, u suprotnom je zaobilaze (ne primećuju). Fobasi su primereni samo za veće pripadnike ove porodice, a brašnari su najlošija prehrana i treba ih izbegavati. Livadni insekti su obično izvrsna ishrana, bitno je da nisu otrovni ili da ne spadaju u grupu kornjaša (buba mara), koji imaju deblji hitinski nesvarljivi oklop.

Biljna hrana koja čini samo 10% ishrane su razne voćne kašice za malu decu, (najbolje prihvataju pasiranu kajsiju, bananu, breskvu, dinju, papaju) koja se u razmeri 50:50 meša s medom i malo vode i postavlja se u male posudice, iz kojih je gekoni ližu. Povremeno je u takve kašice potrebno dodati vitaminsko mineralne dodatke prehrani za gmizavce.

Gekoni su plašljive životinjice pa stalno uznemiravanje ili loši uslovi u terarijumu mogu biti uzrok odbijanja hrane, a s obzirom da ste ga nabavili pre nekoliko dana potrebno mu je i određeno vreme prilagođavanja na novu okolinu.

Ukoliko Vaš gušter odbija hranu duže vreme, nakon što proverite i eventualno popravite uslove u terarijumu, savetujem Vam da posetite veterinara kako bi mu se pomoglo i kako gušter ne bi dehidrirao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs