Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jedan problem sa mojom vodenom kornjačom i htela sam da se posavetujem sa Vama. Stalno gura glavom sve što joj se nađe u terarijumu i danas sam primetila da ima manju ranu na glavi. Pretpostavljam da je od toga. Zanima me, ako biste mogli da mi kažete, da li će ta rana zarasti sama ili je potrebna neka posebna nega? Da li bi trebalo da joj stavljam nešto ili ne? Živim u Smederevu i kada odem kod veterinara oni me odmah upute na Vas, pa ste mi Vi jedini pouzdan izvor znanja. Hvala Vam mnogo unapred. Zorana
O: Povrede oklopa i kože kornjača su vrlo česte, a mogu biti suve i vlažne prirode. Ove druge su uzrokovane gram negativnim bakterijama, neugodnog mirisa, popraćene krvarenjem i sukrvicom, i upalom tkiva između pločica oklopa.

Zanemarivanje može prouzrokovati trovanje krvi što se može završiti i smrću. U slučajevima povreda kornjača, procedura je sledeća: očistite mesto povrede Betadinom ili 0,75 % chlorhexidinom, pa mesto ostavite otvoreno da se stvori tzv. krasta ili mesto prekriti flasterom, zavojem, pre toga prekriti tuferom. To je takođe potrebno da ose i muve ne izazovu dodatne probleme, da ne polažu jaja u ranu ili ne sisaju krv.

Za zdravlje životinje vrlo je važno osigurati dobru kvalitetu vode. Prljava voda odlično je stanište za bakterije i gljivice koje mogu, među ostalim, uzrokovati i raznovrsne kožne probleme. Najčešće se javljaju gljivične infekcije u vidu belih ili sivkastih prevlaka na koži. Za izlečenje je najčešće dovoljno osigurati povoljnije uslove u akvaterarijumu, a u teškim slučajevima pomaže i uranjanje životinje u slani vodeni rastvor nekoliko puta dnevno.

Na kraju Vam savjetujem da svakako posetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda najbolje proceniti o kakvoj povredi je reč, odrediti terapiju i prognozu, odnosno u potpunosti odgovoriti na Vaše pitanje.