Povratak

Buđenje crvenouhe kornjače iz hibernacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moja crvenouha kornjača, stara 6 godina, koja je do sada bila zdrava, odbija hranu i stalno joj se spava, kao da je još uvek u hibernaciji iako je toplo napolju i u stanu? Prethodnih godina bi se budila ranije i jela, ali za ovu godinu sam zabrinuta. Osim pomenutog stanja za sada nema nikavih problema, kako bih ja mogla da unapred njenu negu? Unapred zahvalna, Ivana

O: Da bi crvenouhe kornjače mogle da ispolje sva svoja prirodna ponašanja, između ostalog i uzimanje hrane, potrebno je da imaju pristup adekvatnoj količini čiste vode, čija temperatura ne bi trebalo da bude ispod 25°C niti da prelazi 30°C. U slučaju temperature vode koja je niža ili viša od one optimalne za ove životinje, njihova aktivnost će biti smanjena.


U prirodi crvenouhe kornjače hranu van vode uzimaju jako retko, te je konstantan pristup vodi neophodan, jer predstavlja nezamenljiv deo njihove životne sredine. 

Da bi kornjača mogla da napreduje i raste, količina vode treba da omogućava njeno slobodno plivanje i povećava se sa rastom kornjače.


Ove životinje u prirodi veliki deo dana provode leškareći na obali i izlažući se sunčevoj svetlosti. Na ovaj način regulišu svoju telesnu temperaturu i stimulišu imuni sistem radi borbe sa raznim infekcijama. Stoga je svako uskraćivanje sunčeve svetlosti ili UV lampe Vašoj kornjači nepovoljno po njeno zdravlje.


Ukoliko neki od ovih uslova nije ispunjen, može se očekivati smanjena aktivnost kornjače, njena nezainteresovanost za hranu, smanjena otpornost, a samim tim i moguća bolest i lošije opšte stanje.

Preispitajte životne uslove Vaše kornjače i dovedite u optimum one koji možda to nisu. Pratite redovno Vašeg ljubimca, a uvek je preporuka da stanje ljubimca proverite i pregledom u nekoj veterinarskoj ambulanti.

O hibernaciji crvenouhe kornjače pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Hibernacija crvenouhe kornjače, kao i Mirjana Pejčić u sledećim odgovorima: Hibernacija crvenouhe kornjače i Hibernacija (zimski san) kornjača u akvaterarijumskim uslovima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs