aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me koliko je potrebno sipati litara vode kornjači u akvarijum? Saša


O: Količina vode u terarijumu zavisi pre svega od veličine kornjače, pa je pravilo da se sipa toliko vode da, kada zamislite kornjaču da stoji u vertikalnom položaju, njena glava bude iznad nivoa vode.

Ne znam koji kornjaču imate pa ću Vam navesti primer kakva je veličina terarijuma potreba za vodene kornjače.

Način i uslovi držanja kornjača se odražavaju na njihovo zdravstveno stanje. Kornjačama je neophodno obezbediti 2/3 vodenog i 1/3 suvog dela. Suvi deo je veoma važan jer se na njemu kornjača odmara i greje, a optimalna temperatura vazduha je 25 stepeni i ne bi trebalo biti niža. Temperatura vode koja se preporučuje je 26 - 30 stepeni C. 

Za akvaterarijum u kome će živeti vodene kornjače važi pravilo: što veći - to bolji. Za par kornjača, ovo znači, 200-250 l zapremine - minimalno.

Logično je pretpostaviti da neće kornjača odmah narasti do max. 30 cm, da joj treba praviti ovako veliki akvaterarijum dok je još sasvim mala.

Kornjačama je važnije da imaju veliku površinu za plivanje, dubina ne mora da bude prevelika. Formula kojom se možete voditi prilikom definisanja veličine akvaterarijuma je odnos - dužina:širina:visina, u slučaju kornjača, treba da bude 3:2:1.